‘Meer steun werkloze ouders met kinderopvang’

0

PvdA en SP vrezen dat ouders die hun baan verliezen, straks tussen wal en schip vallen door koppeling van de kinderopvangtoeslag aan de gewerkte uren.

De oppositiepartijen zeiden woensdag dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de werkloze ouders meer moet helpen, zodat ze hun energie kunnen steken in het vinden een andere baan.

Kamp wil ouders na hun ontslag nog 3 maanden recht geven op steun in de kosten van de crèche. Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA en haar SP-collega Nine Kooiman komen met voorstellen om dit op te rekken naar 6 maanden. De Kamer heeft donderdag een debat met de VVD-bewindsman over de kinderopvang.

Werkloze ouders en kinderopvang

Volgens Hamer hebben de meeste werklozen niet binnen 3 maanden nieuw werk. Kooiman wijst er ook op dat kinderdagverblijven een opzegtermijn van maanden hanteren.

Bovendien zou het zonde zijn om te snel een kinderopvangplek op te zeggen. Kinderen verliezen hun vertrouwde plek, terwijl het voor ouders vaak lastig is om bij nieuwe werk passende opvang te regelen.

Kamp heeft eerder gesteld dat het 3 maanden laten doorlopen van de kinderopvangtoeslag een versoepeling is van de huidige situatie. Verder komen werklozen die zitten in een re-integratietraject naar werk, en studerende alleenstaande ouders straks nog ‘gewoon’ in aanmerking voor de financiële steun in de kosten voor de kinderopvang.

Waterdicht systeem

PVV-Kamerlid Richard de Mos zal tijdens het kinderopvangdebat donderdag vragen om een “waterdicht systeem”, zodat zedendelinquenten nooit meer aan de slag kunnen in de sector. Kamp heeft in juli met zijn Justitiecollega Ivo Opstelten al een plan gelanceerd voor betere en continue screening van kinderopvangpersoneel.

Bij een melding van een relevant strafbaar feit, bijvoorbeeld kindermisbruik, in het zogeheten Justitieel Documentatie Systeem (JDS) worden betrokken werkgevers op de hoogte gesteld. Ook worden vanaf april volgend jaar bij een aanvraag voor een verklaring omtrent gedrag (vog) automatisch gegevens uit andere Europese landen meegenomen.

Lees ook:
> Kinderopvangtoeslag alleen voor gewerkte uren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.