Meer kansen voor werknemers met arbeidsbeperking

4

Werkgevers blijken geïnteresseerd te zijn en mogelijkheden te zien om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Dat blijkt uit een proef met de Wajongadviesvoucher. Daarnaast zijn bij veel bedrijven en organisaties initiatieven gestart om mensen met een arbeidsbeperking een werkplek te bieden. Hierbij gaat het onder meer om Philips, De Bijenkorf,  C1000 en het Slotervaartziekenhuis.

Dit blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris De Krom op Kamervragen over de hoofdlijnennotitie ‘Werken naar vermogen’. De antwoorden zijn maandag 16 mei naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatssecretaris schrijft dat werkgevers als gevolg van de verwachte krapte op de arbeidsmarkt meer dan ooit behoefte zullen hebben aan werknemers, ook aan werknemers die verder van de arbeidsmarkt afstaan.

Uit de antwoorden blijkt verder dat in de periode 2013-2022 ruim 47.000 mensen de sociale werkplaatsen zullen verlaten als gevolg van natuurlijk verloop. Onder meer doordat de Wsw in de nieuwe Wet werken naar vermogen straks alleen maar toegankelijk is voor mensen die zijn aangewezen op een beschutte werkplek, neemt het totaal aantal Wsw-ers op de lange termijn aanzienlijk af.

Het aantal werkplekken in de sociale werkvoorziening kan naar beneden omdat veel meer SW’ers dan nu het geval is, bij een reguliere werkgever kunnen werken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Zolang er een “overheidspremie” tegenover staat (circa 5 jaar) is het h??l interessant voor werkgevers om een arbeidsgehandicapte in dienst te hebben. Ze worden niet “bestraft” voor uitval door ziekte, ze krijgen extra geld voor aanpassingen van werkplekken (wat vervolgens nooit wordt gecontroleerd) en uiteindelijk – als alle ondersteunende maatregelen zijn afgelopen – blijkt het toch relatief makkelijk om (bij een “te hoog” ziektepercentage) hen weer te ontslaan.

 2. Waarom geven we gehandicapten geen normale uitkering waarvan ze fatsoenlijk kunnen leven in plaats van al die dure lap- en stopmiddelen die nergens toe leiden ? De gedachte dat arbeid den mensch verheft, dat kan toch eigenlijk niet meer ?

 3. J. Schrik op

  Dat er zo met ons gehandicapte medemens wordt omgegaan. Laten de werkgevers eens duidelijk laten zien wat hun betrokkenheid is bij het in dienst nemen van ons gehandicapte medemens, en geef ze perspectief.
  De werkgevers maakten de arbeidsmarkt kapot, als het om betaling ging zonder subsidie.

 4. Een ‘normale uitkering’ geven??
  Je hebt het hier niet over volledig gehandicapten…! Het gaat om mensen met een arbeidsbeperking. Deze mensen willen vaak juist zelf graag deel uitmaken van de arbeidsmarkt maar kunnen moeilijk een baan vinden omdat ze door het dreigende ziekteverzuim (zeker op de huidige arbeidsmarkt) een stapje achterlopen op andere sollicitanten. Daarom kunnen deze personen een duwtje in de rug gebruiken van (bijvoorbeeld) de overheid. Door het financi?le voordeel zal een werkgever eerder geneigd zijn het ‘risico’ te nemen om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen, die vervolgens de kans krijgt om zich in de praktijk te bewijzen.

  Wat een absurd idee om iedereen met een arbeidsbeperking maar met een uitkering aan de kant te zetten..!