Meer inspanning voor arbeidsgehandicapten nodig

0

Gemeenten, arbeidsmarktregio’s en sociale werkbedrijven moeten meer doen om banen voor arbeidsgehandicapten te creëren. Dat schrijven voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer en voorzitter van Cedris Job Cohen in de Volkskrant.

Van bedrijven wordt verwacht dat ze in 2026 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten hebben gecreëerd. ‘De praktijk en onderzoek tonen dat veel werkgevers zeker bereid zijn om mensen met een arbeidsbeperking een kans te bieden in hun bedrijf. Maar werkgevers zien wel op tegen de administratieve rompslomp of het risico van uitval en dat is niet onbegrijpelijk.’

De arbeidsmarktregio’s moeten volgens Cohen en De Boer zorgen voor een no risk polis, job coaching, proefplaatsing en loonkostensubsidie. De loonkostensubsidie subsidieert de loonkosten op minimumloonniveau.

Ook moeten het UWV en de gemeenten meer moeite doen om de competenties van arbeidsgehandicapten in beeld te brengen.  ‘De ambitie voor het realiseren van 100.000 extra banen is hoog, zeker in tijden van economisch herstel en grote werkloosheid. Dat vraagt inzet, goede wil en pragmatiek van alle partijen,’ besluiten Cohen en De Boer.

Bron:Volkskrant

Lees meer over:

Over Auteur