Meer banen overheid, minder in de marktsector

0

Het aantal banen in de zorg, overheid en het onderwijs is in het vierde kwartaal van 2009 flink gestegen vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor. In het bedrijfsleven daarentegen is sprake van een forse krimp.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag presenteerde.

De zakelijke dienstverlening heeft een forse klap gekregen door de economische crisis. Het aantal banen nam met ruim 100.000 af. De daling komt voor het overgrote deel door minder werk via uitzendbureaus.

In de zorg konden 47.000 mensen meer aan de slag. Het aantal banen in het onderwijs steeg met vijfduizend. Bij de overheid telde het CBS twaalfduizend banen meer dan het jaar ervoor. ,,Al die verhalen over ambtenaren die hun baan verliezen. Dat gaat waarschijnlijk over de toekomst”, zei CBS-econoom Michiel Vergeer.

Het CBS ziet over heel 2009 een toename van banen in de collectieve sector, tegenover een banenverlies in de commerciële branches. Naarmate het jaar vorderde, en zeker in het laatste kwartaal, tekende het verschil zich steeds scherper af.

Over de hele linie waren er in het laatste kwartaal van vorig jaar 147.000 banen minder dan in de laatste drie maanden van 2008. Het cijfer is precies gelijk aan de eerste raming die het CBS in februari publiceerde.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.