Meer banen door buitenlandse investeringen

0

Overnames en investeringen door buitenlandse bedrijven in Nederland zijn goed voor de werkgelegenheid.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode van 2000 tot 2007 leverde dit per saldo 160 duizend banen op.

China en India
Vestigingen van grote buitenlandse bedrijven, bijvoorbeeld in de financiële en zakelijke dienstverlening, leverden de meeste banen op. Veel van die bedrijven komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Daarnaast nemen de investeringen vanuit China en India snel toe.

Hoogwaardige banen
Buitenlandse bedrijven dragen ook bij aan Nederland als kenniseconomie. Het aandeel hoogwaardige banen ligt met 34 procent gemiddeld veel hoger dan bij bedrijven die in Nederlandse handen zijn.

Actief op zoek
‘We profiteren als Nederland enorm van buitenlandse investeringen,’ aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. ‘Dat moet ook zo blijven. Daarom geven we ondernemers uit de hele wereld in Nederland de ruimte en gaan we actief op zoek naar bedrijven om zich hier te vestigen.’

Overname Nederlandse bedrijven
Het CBS concludeert dat internationalisering van de economie niet alleen zorgt voor verplaatsing van banen naar landen met lage lonen, maar ook voor nieuwe en hoogwaardige banen in Nederland. Ook de overname van Nederlandse bedrijven vanuit het buitenland zorgt voor een bescheiden banengroei.

Extra banen bij toeleveranciers
Het CBS heeft niet onderzocht hoeveel banen indirect zijn gecreëerd door buitenlandse investeringen. Volgens eerder onderzoek leveren elke tien banen door directe investeringen nog eens zeven extra banen op bij toeleveranciers en dienstverleners.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.