Meer Amsterdammers aan het werk

0

De gemeente Amsterdam boekt naar eigen zeggen grote successen met haar nieuwe aanpak om mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werk te krijgen.

In 2010 hielp de Dienst Werk en Inkomen nog 2392 werklozen aan een baan. Een jaar later was dat aantal meer dan verdubbeld tot 4815. Aan het einde van dit jaar verwacht de gemeente uit te komen op 4000 ‘uitstromers’. Dat bleek vrijdag uit cijfers van verantwoordelijk wethouder Andrée van Es.

De hoofdstad begon 2 jaar geleden met een nieuw reïntegratie- en inkomensbeleid. Onder meer door het beschikbare geld gerichter in te zetten op de groep bijstandsgerechtigden met perspectief op werk, moesten meer mensen uit de bijstand geholpen. De wethouder werk en inkomen onderstreept dat dankzij de nieuwe aanpak de toename van het aantal Amsterdammers in de bijstand stabiel is gebleven, ondanks de economische crisis.

De gemeente blijft de huidige aanpak voortzetten en hoopt zo nog meer mensen aan het werk te krijgen. Van Es: ‘Amsterdammers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt zoals alleenstaande ouders, ouderen die lange tijd niet gewerkt hebben of jongeren die nog nooit gewerkt hebben, moeten ook aan de slag. De vrijblijvendheid is echt voorbij. Ik verwacht dat iedereen zich inspant om aan het werk te gaan. Als er mogelijkheden zijn om met behoud van uitkering werkervaring op te doen, is dat verplicht.’ Om de instroom in de bijstand te beperken, gaat de gemeente strenger controleren. Bijvoorbeeld met huisbezoeken en digitale recherche.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.