Meer 55-plussers aan het werk

5

Tussen 2000 en 2010 is het aantal werkende 55-plussers toegenomen. Het percentage groeide van 34 procent naar 49 procent.

Dit blijkt uit het onlangs door UWV gepubliceerde Kennisverslag ‘Ouderen op de arbeidsmarkt’.

Ook blijkt uit dit verslag dat het aantal werkende 55-plussers verder zal toenemen. Dit komt vooral doordat meer vrouwen zullen blijven werken. Maar ook doordat het minder aantrekkelijk wordt om eerder te stoppen met werken.

Arbeidsmarkt
Werkende 55-plussers hebben een goede positie op de arbeidsmarkt. Zo hebben 9 van de 10 werkende 55-plussers een vast contract. Bovendien lopen werkende 55-plussers minder risico om werkloos te worden dan jongeren. Als 55-plussers wel hun baan verliezen, dan vinden zij vaak moeilijk een nieuwe baan.

Negatief beeld
Werkgevers blijken een negatief beeld te hebben over de vaardigheden van ouderen en hun productiviteit. Ook al sturen zij vaak sollicitatiebrieven, zij krijgen minder vaak een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan jongere werkzoekenden.

Als 55-plussers weer aan het werk gaan, is dat vaak bij bedrijven waar al relatief veel ouderen werken. En het is vaak in het midden- en kleinbedrijf.

Sociale zekerheid
De toename van het aantal ouderen op de arbeidsmarkt heeft gevolgen voor de sociale zekerheid. Een groot deel van de klanten van UWV is 55-plusser. Van de langdurig werklozen met een WW-uitkering is meer dan 40 procent 55 jaar of ouder. Ouderen blijven langer werkloos dan jongeren en doen daarom een groot beroep op WW-uitkeringen.

Van het aantal klanten met een WAO/WIA-uitkering is de helft 55 jaar of ouder. Het percentage WIA-aanvragen is de afgelopen 3 jaar vooral bij de 55-plussers gestegen.

Lees ook:
> Flexibeler aan het werk na AOW-leeftijd
> ‘Werkgevers en werknemers moeten meer doen voor ouderen’
> ‘Oudere niet per se happig op extra scholing’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. De bovenstaande percentages zijn waarschijnlijk de reeds werkenden? Maar hoe zit het met de werkeloze 50+er? hoeveel komen er aan een nieuwe baan?

 2. Michiel R?ben op

  Een niet werkende 53 pusser, (ik spreek hier even over mijzelf) heeft bijzonder weinig kans op een nieuwe baan. Ik ben HBO geschoold, grafisch vormgever en al ruim 2,5 jaar aan het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Mijn ervaring is dat de werkgevers absoluut niet ge?nteresseerd zijn in de oudere werknemer. Laag ziekteverzuim en een lange arbeidsrelatie is niet meer interessant voor de calculerende ondernemers. Als ik al een reactie terug krijg is het steevast het enorme aantal reacties of minder passend binnen het team. Ja de jonkies hebben het nog goed maar na je 40e levensjaar moet je echt uit gaan kijken…

 3. Michiel R?ben op

  Ik hoop dat het niet aan mijn presentatietechniek ligt. `het UWV in Utrecht gebruikt zelfs mijn cv als voorbeeld van hoe een goed gepresenteerd cv er uit mag zien. Bovendien ben ik volledig bijgeschoold en heb al een begeleidingstraject achter de rug. Recent nog en cursus webdesign en Flash gekregen via het UWV. Dus u ziet dat ze wel mogelijkheden zagen anders was dit niet aangeboden. Ik heb een keer gesproken met een recruiter van een bekend bureau op het gebied van werven in de creatieve sector en omdat ik hem al zeer lang kende durfte hij me wel te vertellen dat de leeftijdscategorie waar ik nu in zit het bijzonder zwaar zal krijgen omdat de scoop bij de werkgevers op 25/35 jaar ligt. Ik weet niet hoe oud u bent maar vanaf 35 jaar is de gevarenzone nu al… Er zal dus van overheidswege iets moeten gebeuren om het groeiende potentieel weer onder de pannen te krijgen. Anders krijg je straks een hele grote groep bijzonder ontevreden maar wel werkwillige mensen. Over profesionele bemidelaars gesproken. Zoek eens een bemiddelaar. Ze zijn er van diverse pluimage. Bovendien zijn de kosten niet te dragen voor een werkloze. Ik heb mijn traject gehad en het leverde niks op. Vanaf 1977 continu aan het werk geweest in een breed spectrum van de arbeidsmarkt en uiteindelijk mijn vak gevonden na 6 jaar avondstudie. Over motivatie gesproken. Daar moet een werkgever eens naar kijken wat doen mensen nast de gevraagde competenties. Daar kijken de bedrijven te weinig naar. Je moet naadloos aansluiten op het profiel. Jong, goedkoop en eager to perform. Maar een andere visie of een andere opleiding is al genoeg om buiten de boot te vallen. Begrijp me goed ik wil geen klaagzang houden. Ik blijf door knokken om een of andere werk kring te vinden. Uiteindelijk zal dit waarschijnlijk resulteren in het verlaten van mijn mooie vak. Ik hoop het niet maar de kansen zijn daar gering. Bovendien als er veel mensen zijn voor weinig banen zal de werkgever voor de minst creatieve oplossing zorgen. Mijn familie en kennissen houden mij in ieder geval niet voor de gek en bovendien is mijn partner een behoorlijksuccesvol interim manager op het HR gebied. Dus van huis uit word ik ook goed gecoached…

 4. Judith Hotke op

  Heb je het al eens in een andere vorm geprobeerd, bijvoorbeeld een presentatie van je motivatie en portfolio op een DVD of een brief met verwijzing naar een youtube filmpje? Op zo’n manier kun je veel meer van jezelf laten zien dan alleen op papier en bovendien val je in elk geval op.

 5. #Michiel R?ben
  Ik ben het slechts gedeeltelijk eens met uw betoog. Ik zal niet ontkennen dat veel werkgevers, bij gelijke geschiktheid, voor de jongere sollicitant kiezen. Ik heb zelf de nodige ervaring in de arbeidsbemiddeling met moeilijk plaatsbare werkzoekenden. Vaak moet de oorzaak van het niet vinden van een baan bij de persoon zelf worden gezocht. Heeft diegene nog wel de juiste kwalificaties bijvoorbeeld? In uw geval kan ik me voorstellen dat de branche (grafische vormgeving) zich snel ontwikkelt op het gebied van automatisering. Heeft u deze ontwikkelingen wel bijgehouden en bijscholing gevolgd? Daarnaast schort het nog wel eens op het gebied van presentatie of gespreksvaardigheden. Met presentatie bedoel ik dan ook het CV en sollicitatiebrief. Veel ouderen leggen, na diverse afwijzingen, de oorzaak bij hun leeftijd en geven dan de hoop op.
  Ik kan deze mensen aanraden eens hulp te zoeken in de vorm van een professioneel bemiddelaar, die objectief kan bekijken waar de tekortkomingen liggen. Vaak kan een gemeente zo iemand aanbieden, maar zelf een reintegratiebureau inschakelen kan natuurlijk ook. Liever niet iemand uit de familie- of vriendenkring, want diegene zal niet altijd de volledige waarheid durven vertellen uit angst de bekende te kwetsen.
  Ik zeg niet dat bovenstaande ook bij u het geval is, maar het kan, na 2,5 jaar, zeker geen kwaad om u eens op een andere manier te richten op de arbeidsmarkt.