‘Mbo’s moeten eerlijk tegen leerlingen zijn’

5

Mbo-opleidingen geven hun aanstaande studenten verkeerde en slechte voorlichting over de kans op een baan later. ‘Op die manier worden jongeren opgeleid voor banen die er niet zijn’, aldus Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong.

De vakbondsvoorzitter vindt dat het ontbreekt aan duidelijke voorlichting. ‘De opleidingen zouden maar een maximaal aantal studenten mogen toelaten.’ De jongerenvakbond inventariseerde welke mbo-opleidingen populair zijn en hoe de baanperspectieven in die sector zijn. ‘De opleidingen helpende zorg & welzijn en pedagogisch werker kinderopvang zijn heel populair, maar de kans op werk is matig.’ Volgens Wiersma is bij de gewilde opleiding ‘medewerker beheer ICT’ de kans op werk zelfs gering.

Ministerie
Het ministerie van Onderwijs heeft eerder dit jaar al dezelfde klachten gesignaleerd. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) stuurde in april een brief naar de Tweede Kamer waarin ze schreef dat het aantal mbo-studies dat zo populair is dat er nauwelijks nog werk in die beroepsgroep te vinden is, omlaag gaat. Goed idee, vindt Wiersma. ‘Maar het gaat niet snel genoeg. De minister wil wel, maar ze krijgt het onderwijsveld niet in beweging.’ Het ministerie spreekt dat tegen. ‘Het kabinetsbeleid is niet vrijblijvend. Betere aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt is een speerpunt van deze minister’, aldus een woordvoerder van het departement.

Licentiesysteem
‘Er komt op landelijk niveau sturing op het aanbod van mbo-opleidingen: kleine specialistische opleidingen worden beschermd en het aanbod van populaire opleidingen waar weinig werk in is, wordt beperkt via een licentiesysteem.’
Voor jongeren die een mbo-opleiding willen kiezen komt vanaf het schooljaar 2013/2014 een studiebijsluiter beschikbaar zodat zij beter het toekomstperspectief van een studie kunnen inschatten.

VNO-NCW en MKB-Nederland
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden ook dat er te veel mbo’ers worden opgeleid voor beroepen waarnaar weinig vraag is op de arbeidsmarkt. Maar de instelling van een landelijke numerus fixus voor opleidingen vinden ze te ver gaan. De werkgeversorganisaties zien meer in goed overleg tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in de regio als oplossingsrichting.

Op de website van Ecabo staan bevindingen van onderzoek naar de vraag- en aanbodkant van de (regionale) arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

  1. Sissy de Vente op

    Goede zaak! Moeten ze ook bij HBO- en Universitaire opleidingen doen waarmee je niet of nauwelijks een baan vindt.

  2. Kijk lieve kinderen als je later poen wilt verdienen kun je dat doen door iets te doen waar je heeeeel erg goed in bent, zoals Gers Pardoel of de vrouw van Wesley Sneijder. Maar dat kunnen er maar een paar. Dus als je niet zo geniaal bent dan kun je altijd nog iets gaan doen wat anderen wel kunnen maar niet willen. Omdat het vies, zwaar of saai werk is. Dat deden onze opa’s vroeger ook en die tijd komt weer terug jongens en meisjes. Dus zoek iets waar iedereen van baalt en je kunt fijn je hele verdere leven voor de anderen die daar geen zin in hebben belasting gaan betalen voor hun uitkering. Veel succes met je diploma hoor.

  3. Beetje denegrerend om te zeggen dat MBO leerlingen geen studenten zouden zijn….studeren moeten we allemaal, op welk niveau dan ook. Maar het is goed dat er een sturing op komt om zo de arbeidsmarkt “gezond” te proberen te houden. Het gaat hier maar om een specialistische en kleine groep. Advisering voor je toekomst lijkt me nooit verkeerd!