Massaontslag in Oss komt hard aan

1

Het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, ontslaat 2175 van de 4500 werknemers.

De klap kwam hard aan, hoewel al langer bekend was dat er banen zouden verdwijnen.

MSD is ontstaan uit een fusie van de farmaciegiganten Merck en Schering-Plough en het was al duidelijk dat die fusie zou leiden tot een herstructurering van activiteiten in het concern. ,,Oss” is een van de acht onderzoekscentra van het wereldwijd opererende concern die voor eind 2012 dichtgaan. Ook worden activiteiten in Schaijk en Boxmeer stopgezet. De productie van medicijnen wordt in Oss ingekrompen.

MSD, dat in mei van dit jaar een sociaal plan overeenkwam met de vakbonden, belooft de getroffen medewerkers zo veel mogelijk te helpen bij het vinden van ander werk. Maar die zien dat somber in: ,,Van de farmacie is niet veel meer over in Nederland”, zei een van hen.

De commissaris van de Koningin in Brabant, Wim van de Donk, sprak over een klap voor de werkgelegenheid in Oss en over een klap voor de kenniseconomie in Nederland.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) sprak over een ,,gevoelig verlies aan werkgelegenheid”. Haar ministerie wil nu samen met provincie en gemeenten kijken of er bedrijven zijn die onderdelen willen overnemen van MSD.

MSD liet weten met ,,de academische wereld en diverse overheden” in gesprek te zijn om een deel van het terrein in Oss en de voorzieningen om te vormen tot een nieuw ,,science park”. Het ministerie van VWS noemde dat ,,een interessante optie”.

Het voormalige Organon was een van de weinige bedrijven in Nederland waar nog geneesmiddelen werden ontwikkeld. Het bedrijf in Oss werd in de vorige eeuw vooral bekend door de anticonceptiepil. MSD verplaatst nu de afdeling die zich in Oss bezighoudt met onder meer anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen en overgangsklachten naar de Verenigde Staten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Een stuk waarbij nogal wat kantekeningen te plaatsen zijn. Allereerst is MSD helemaal niet ontstaan uit de fusie tussen Merck en Schering Plough. MSD is de benaming voor de dochterondernemingen van Merck & Co buiten de VS (Merck Sharp & Dohme) en dat is al 100 jaar zo. De echte oorzaak van alle problemen ligt bij het besluit van dhr. Hans Wijers (ceo van Akzo Nobel) enige tijd geleden, om Organon geen beursgang te laten maken maar voor 11 miljard te verkopen aan Schering Plough.(S-P) Op dat moment werd al veel personeel “overbodig” omdat S-P al vele onderzoekscentra in de hele wereld heeft. Dat MSD dan onverwacht S-P overneemt maakte de zaak alleen maar erger. MSD was al bezig om R&D- centra te sluiten en dan komen er nog weer centra bij. Van de 16 wereldwijd gaan er dus 8 dicht waaronder Oss. De core business van het voormalige Organon (hormoonpreparaten) past trouwens niet in de Merck portfolio (hart& vaatziekten, neurologie, antibiotica en vaccins) dus de onderzoeksafdeling Oss verplaatsen zie ik niet gebeuren. Het is overigens geen wonder dat de research activiteiten van grote (farma)ondernemingen in Nederland vrijwel verdwenen zijn. Nederland is als vestigingplaats voor met name Amerikaanse bedrijven steeds minder aantrekkelijk geworden omdat de overheid (vooral de Paarse kabinetten) achter Europa met haar flauwekul regelgeving aansjokt en blundert door ze zonder slag of stoot door te voeren. Veranderingen in fiscale wetgeving; de bemoeizucht van de overheid met zaken als beloning, arbowetgeving, zorgsector, de bezuinigingen, het toestaan van generieke producten, het verwaarlozen van onderwijs, toename van criminaliteit, stokpaardjes van de vakbonden maken het drama compleet. En daar is al door deze en gene sedert jaren voor gewaarschuwd. Wat er nu in Oss gebeurd is een trend. Nederland is kennelijk bereid voor de fictie van een federaal Europa heel ver te gaan. En daar betalen wij nu en in de toekomst de prijs voor. Als de vestiging in Oss in de eerder genoemde opzichten oke zou zijn geweest dan zou MSD de zaak nooit hebben gesloten. Men koos bewust voor andere locaties. En u weet nu een beetje waarom.