‘Markt voor hoogopgeleide technici in 3 maanden omgeslagen’

0

De vraag van grote Nederlandse technologiebedrijven naar hoogopgeleide technici is de afgelopen maanden sterk gestegen en die vraag lijkt aan te houden, aldus detacheerder van gepromoveerde technici TMC in een toelichting op de halfjaarcijfers van het bedrijf.

“De markt is in drie maanden omgeslagen. We zochten eerst bij elke opdracht de passende kandidaten, nu is de praktijk dat we meer dan genoeg opdrachten hebben voor kandidaten,” aldus TMC-directeur Thijs Manders in het Financieele Dagblad.

Vraag vanuit ICT en de bouw nog laag
Bedrijven als Philips, TNO, ASML en Océ blijken vooral behoefte te hebben aan mechatronica-specialisten, fysici en chemiespecialisten. De vraag naar specialisten vanuit ict, de bouw is echter nog steeds laag, zegt Manders, in zijn toelichting op de halfjaarcijfers van TMC.

Geen grote loonstijgingen
De oprichter en directeur van TMC voorziet “geen spectaculaire loonstijgingen” onder de technici. “Het is al jaren onverminderd het geval dat hoogopgeleide technici minder verdienen dan de juridische en financiële specialist, dat is in de ons omringende landen evenzeer het geval.”

Voorspeld
Uit de “Arbeidsmarktschets Techniek” van Colo en UWV WERKbedrijf begin februari dit jaar bleek al dat binnen niet al te lange tijd krijgt de sector techniek te maken zou krijgen met grote tekorten op de arbeidsmarkt. Naast vergrijzing en onvoldoende opgeleide mensen, stellen werkgevers hogere eisen en ontstaat er verdringing. Deze situatie zou het bovendien voor laagopgeleide werkzoekende technici moeilijk maken om aan de slag te komen.

Lees ook
Dreigend tekort aan technici op de arbeidsmarkt
Bètatechnici kunnen vanaf 2013 rekenen op gunstige arbeidsmarkt
‘Arbeidsmarkt trekt volgend jaar aan’
Randstad Techniek zoekt 50-plussers

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.