‘Manager kan ook best deeltijdwerker zijn’

0

Er is een cultuuromslag nodig, willen vrouwen binnenkort evenveel verdienen als mannen. In Nederland heerst nog te veel het ouderwetse systeem dat moeders thuis moeten blijven om voor de kinderen te zorgen.

Dat zegt Tineke van der Kraan, directeur van de FNV Vrouwenbond, in reactie op woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens Van der Kraan lopen vrouwen vaak goede functies met een hoger inkomen mis doordat de maatschappij nog te veel denkt dat een manager iemand moet zijn die fulltime aanwezig is. ,,Dat hoeft helemaal niet meer met alle moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig”, benadrukt zij. ,,Een mannelijke manager die 60 uur per week werkt, is ook vaak afwezig, bijvoorbeeld omdat hij in het buitenland op zakenreis is.”

Om de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verbeteren lanceert FNV/de nieuwe vakbeweging donderdag een ‘sectoroverstijgend vrouwennetwerk’. ,,FNV Vrouw is maar een kleine bond. Via dit netwerk willen we alle 450.000 vrouwen binnen de vakcentrale met elkaar verbinden”, legt Van der Kraan uit.

Met het vrouwennetwerk hoopt de vakbondsvrouw onder meer de overheid te bewegen meer voorzieningen te treffen, waardoor vrouwen makkelijker voltijds kunnen werken. ,,Op de kinderopvang wordt nu juist bezuinigd en het schoolsysteem in Nederland is zo ingericht dat kinderen tussen de middag naar huis moeten of moeten overblijven. In andere landen eten kinderen gewoon klassikaal op school”, klaagt Van der Kraan.

Zie ook: ‘ Beloningsverschil man en vrouw is niet erg’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.