Maandag en dinsdag beste dagen voor plaatsen vacatures

2

Het aantal banen en vacatures is weer aan het stijgen en het aantal mensen dat korte tijd zonder werk zit, neemt af. Een perfecte tijd voor werknemers om de vacatures weer online te plaatsen. Maar hoe zorg je voor een zo hoog mogelijk bereik van je vacature?

Het plaatsen van vacatures is niet elke dag even effectief, dat blijkt uit onderzoek. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het aantal bezoeken van jouw vacatures, zoals de dag van de week, het tijdstip van de dag en zelfs de maand.

Dagen

Hoewel je misschien zou verwachten dat er in het weekend de meeste vacatures bekeken worden, blijkt uit het onderzoek dat juist op maandag en dinsdag de hoogtepunten zijn. Naar het einde van de week zakt het aantal geleidelijk in. Opmerkelijk is dat de zaterdag zelfs een terugkerend dieptepunt heeft. Op zondag neemt het langzaamaan weer toe, waarna op maandag weer een hoogtepunt volgt.

Tijdstip

Ook het gekozen tijdstip kan een groot verschil maken in het bereik van een geplaatste vacature. De meeste bezoeken van vacaturesites vinden tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags plaats. Om vier uur ’s middags is er zelfs een hoogtepunt van 97%. Vervolgens zakt het aantal bezoekers wat in. Na het avondeten nemen de bezoekersaantallen op de vacaturewebsite weer toe, waarna rond negen uur de laatste daling te zien is.

Maand

Naast de dag, maakt het ook nog uit in welke maand je een vacature plaatst. De drukste maanden waarin een werkzoekende daadwerkelijk online zoekt naar een vacature zijn januari en september. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat dit momenteel niet de twee maanden zijn waarin ook de meeste vacatures geplaatst worden, dit zijn namelijk november en juni. Een gemiste kans voor HR, want in deze maanden ligt het online zoekgedrag van de werkzoekende lager. Door als werkgever in te spelen op deze gegevens, zou dit theoretisch een hoger bereik van de vacatures kunnen betekenen.

Lees ook: Herstel arbeidsmarkt zet door

Bron: Vacatures.nl

Lees meer over:

Over Auteur

Sharon Schevers was redacteur van XpertHR Actueel. Niet alleen in tekst, maar ook door het maken van infographics behandelt zij diverse HR-onderwerpen. Sharon is momenteel niet meer werkzaam voor XpertHR Actueel.

2 reacties

  1. Ivo Borggreve op

    Nu is het wel zo dat als je als werkgever en vacature hebt in november. Het soms moeilijk is om te wachten tot januari met de publicatie.

  2. Ivo Borggreve op

    Nu is het wel zo dat als je als werkgever een vacature hebt in november. Het soms moeilijk is om te wachten tot januari met de publicatie.