Loon (semi)publieke sector tot 187.340 euro

0

Bestuurders en leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector mogen straks niet meer verdienen dan 187.340 euro per jaar.

Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister kan betalingen die straks op grond van de wet verboden zijn, dan ook daadwerkelijk aan de overbetaalde werknemer laten ontnemen.

Het nieuwe beloningsmaximum in onderwijs, publieke omroep, drinkwaterbedrijven en woningcorporaties is 30 procent hoger dan dat van een minister. Onkostenvergoeding en het werkgeversdeel van het pensioen mogen er nog bovenop komen. In het wetsontwerp is dat respectievelijk 7559 euro (onkostenvergoeding minister-president) en 28.767 euro (ABP-pensioenpremie bij 187.340 per jaar).

De ontslagvergoeding wordt, overeenkomstig het regeerakkoord, gemaximeerd op 75.000 euro.

Voor bazen van verzorgingstehuizen en ziekenhuizen mag de beloning niet uitstijgen boven de voor die sector geldende norm. Die kan hoger liggen dan de 187.340 euro,maar deze norm wordt uiteindelijk wel door de betrokken vakminister vastgesteld. Ook hier mag een ontslagvergoeding de 75.000 euro niet te boven gaan.

Voor zorgverzekeraars normeert het kabinet de beloningen niet.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.