Lonen werknemers grootmetaal fors omhoog

0

De werkgevers in de grootmetaal en de vakbonden, waaronder FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie, hebben een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao.

Dat hebben de partijen dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe overeenkomst heeft betrekking op de periode 1 mei 2011 tot 1 juli 2013.

De afgesproken inkomensverbetering bedraagt 4,75 procent, waarvan 4,25 procent een structurele loonsverhoging is. Daarnaast zullen werkgevers de premie voor de overgangsregeling voor het vroegpensioen voor hun rekening nemen. Dat levert de werknemers nog een netto verhoging op van gemiddeld 0,5 procent. De jeugdschalen boven de 22 jaar vervallen, jongeren krijgen de normale beloning die gelden voor vaklieden.

,,Het resultaat is boven verwachting goed met een forse loonsverhoging voor iedereen. Bovendien is er een belangrijke stap gezet om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren, door ze eerder volwaardig te belonen met het verbeteren van de jeugdschalen”, aldus Jos Brocken, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Werkgeversorganisatie FME-CWM spreekt van een evenwichtig akkoord. ,,De lange termijn is gekozen om bedrijven zoveel mogelijk zekerheid te geven”, aldus FME-voorzitter Jan Kamminga.

Het loon stijgt per 1 juli met 1,15 procent, op 1 januari 2012 met 1 procent, op 1 juli dat jaar met 1,1 procent en op 1 januari 2013 met 1 procent.

De bonden gaan het principeakkoord voorleggen aan de leden. De nieuwe cao geldt voor 140.000 werknemers.

Meer cao berichten »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.