‘Leraren staken vanaf maandag’

1

De vakbond Leraren in Actie (LIA) roept leraren van middelbare scholen op tot een driedaagse staking die maandag moet beginnen.

Maandagmiddag staat er in Den Haag een protestbijeenkomst gepland waar de organisator ongeveer 1500 leraren verwacht.

Vakbond Abvakabo FNV heeft haar leden ook opgeroepen het werk maandag neer te leggen.

De bonden protesteren tegen het voorstel van het ministerie van Onderwijs om het aantal lesuren in het middelbaar onderwijs te verhogen. Het zijn er nu 1000, maar het ministerie wil er 40 uur per jaar aan toevoegen. Ook willen de bonden niet dat de minister van Onderwijs zich bemoeit met het vaststellen van het aantal vakantiedagen per jaar. Volgens de bonden is dat een zaak tussen werkgevers en werknemers.

Volgens Leraren in Actie is de actiebereidheid onder docenten van het middelbaar onderwijs groot. De verwachting is dat ook conciërges en andere ondersteuners in het onderwijs meedoen aan de acties.

De Eerste Kamer moet de plannen voor de urenuitbreiding nog goedkeuren. De Abvakabo wil met deelname aan de actie maandag een signaal afgeven aan de politici. De bond overweegt een andere protestactie, aangekondigd door de Algemene Onderwijsbond voor donderdag 26 januari, te steunen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Huub Hendrix op

    Werkdruk leraren, een simpel sommetje:
    Per jaar krijgen leraren er 40 arbeidsuren bij, hun capaciteit stijgt dus met 40 uur. Maar het lesprogramma (de werklast) blijft gelijk. Werkdruk is per definitie het resultaat (quoti?nt) uit het sommetje “werklast gedeeld door capaciteit”. Dus hun werkdruk daalt. Waar staken ze nu voor?