Leers houdt ‘kennismigranten’ in de smiezen

0

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat extra opletten of bedrijven misbruik maken van de zogenoemde kennismigrantenregeling.

Deze regeling is bedoeld om ingewikkelde asielprocedures te omzeilen voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage kunnen leveren aan het Nederlandse bedrijfsleven. Maar sommige bedrijven gebruiken de regeling om makkelijk werknemers uit het buitenland te halen.

Is kok kennismigrant? 
In een overleg in de Tweede Kamer wezen Kamerleden de CDA-bewindsman vandaag onder meer op Chinese koks. Die worden door Chinese restaurants via een schijnconstructie voor een jaarsalaris van 60.000 euro in de boeken gezet, waardoor ze vanuit hun eigen land naar Nederland kunnen worden gehaald. Leers is het echter met de Kamer eens dat zo’n kok niet als kennismigrant te boek kan staan, tenzij het om een sterrenkok gaat.

‘Topregeling’
Leers roemde de regeling, die volgens hem in Europees verband als ’top’ te boek staat, omdat barrières in toelatingsregelingen op vrij simpele wijze worden weggenomen. Dat komt omdat er alleen eisen voor wat betreft het jaarsalaris worden gesteld en er dus geen ingewikkelde en langdurige procedures nodig zijn.

Voorbeelden van misbruik regeling 
Maar PVV’er Leon de Jong wist, naast de Chinese koks, nog wel meer voorbeelden van schijnconstructies. "Hoe kan het nu zo zijn dat bedrijven zoals Bakkerij Kismet, autorijschool Ramazan, Al-MedinahTravel, Tachibana Massage, Groothandel Rui Xiang, Restaurant Pom Lai Garden gebruik maken van de kennismigrantenregeling?”, vroeg hij.

‘Niet op grote schaal’
Leers stelde dat uit onderzoek is gebleken dat de regeling niet op grote schaal wordt misbruikt. Wel gaat hij op een aantal punten extra controleren. Eén van de dingen waar zijn ambtenaren op zullen inzoomen is of er ‘rare bedrijven’ op de kennislijst voorkomen. In het verleden zijn om die reden al zeventien bedrijven van de lijst afgevoerd. Hij kon niet zeggen hoeveel buitenlandse ‘kenniswerkers’ daar werkzaam waren.

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.