Leeftijdsdagen struikelblok in overleg zorg-cao

3

Het overleg over een nieuwe cao voor het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg, is maandag weer vastgelopen, zo hebben de vakbonden laten weten.

De bonden komen volgende week maandag bijeen om zich te beraden op stappen, zo meldden ze. De bonden eisen onder meer koopkrachtbehoud voor de circa 400 duizend mensen die onder de cao vallen.

Het overleg was eerder dit voorjaar ook al vastgelopen en op 19 mei voerden een paar honderd verzorgenden al actie voor een betere cao. De bonden waren op uitnodiging van de werkgevers maandag weer aan de onderhandelingstafel aangeschoven.

Een van de struikelblokken maandag waren de leeftijdsdagen. Werknemers krijgen volgens de huidige cao met het ouder worden extra vrije tijd. Voor 30- tot 39-jarigen is dat 7 uur per jaar. Voor 55-plussers loopt dat op tot 93 uur. De bonden willen dat omzetten in 35 uur extra voor iedereen, aldus Wim van den Hoorn van Abvakabo FNV. De werkgevers zien daar niets in, aldus Van der Hoorn.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Raoul Trentelman op

  Volgens mij moet het ‘CAO-beleid’ zich er richten om de leeftijdsdagen af te bouwen. Een omzetting naar 35 uur voor iedereen lijkt mij volstrekt onzinnig en gaat voorbij aan de onderliggende reden om deze leeftijdsdagen ter discussie te stellen.

  Als de bonden hun inzet willen richten op ‘compensatie’ , laten ze (idem werkgevers) dan vooral aansluiten bij ook voor medewerkers relevante items in de ontwikkeling van de zorg. Ik denk aan:
  – loopbaanontwikkeling – en scholing (in de CAO de verzilvering van een x-bedrag teneinde eigen ontploo?ng en inzetbaarheid duurzaam te versterken. Dan uitgaande van individueel en gemotiveerd verzoek aan werkgever;

  – Bijdrage opbouw (flex)pensioen, dit ook gelet op ‘polderafspraak’ werkgevers- en werknemers m.b.t. pensioen;

  – Individueel buget ter verzilvering in secundaire arbeidsvoorwaarden

  … Om maar wat suggesties te geven..

  Raoul trentelman

 2. Arja Brouwer op

  Ik begrijp de bonden niet goed; destijds zijn de leeftijdsuren/dagen in het leven geroepen omdat je bij het stijgen van de leeftijd meer hersteltijd nodig hebt.Deze dagen dan wel uren kun je gebruiken om lekker te kunnen blijven werken, tot je 65ste of liefst nog wat langer. Dus juist in deze tijd waarbij langer doorwerken vanzelfsprekend wordt, heb je ze nodig. Overigens geldt dit vooral voor medewerkers die (bijna) full-time werken. Heb je een kleiner contract, dan heb je er misschien minder behoefte aan. Het antwoord is dus: Keuzevrijheid! Een persoonlijk levensfasebudget wat je naar wens kunt inzetten voor extra vrije tijd, scholing, extra pensioen, etc. Diverse omringende CAO”s hebben dit al, bijv. CAO Academische Ziekenhuizen.
  Waarom niet voor de CAO VVT?

 3. de vergrijzingsuren heb je als oudere werkneemster hard nodig om de fysieke belasting en late met vroege diensten draaien in de zorg goed aan te kunnen.
  Volgens cao mag onregelmatige uren werken wel, maar je lichaam vraagt toch om herstelperiodes.