Leden Bondgenoten tegen pensioenakkoord

0

De leden van FNV Bondgenoten, de grootste FNV-bond, hebben het pensioenakkoord in grote meerderheid afgewezen.

Zij steunen hiermee de opstelling van de bond, die fel tegen het akkoord is dat werkgevers, vakbeweging en kabinet in juni sloten.

,,De boodschap is duidelijk: de pensioendeal moet van tafel" zei voorzitter Henk van der Kolk maandag. Ruim 96 procent stemde tegen het akkoord. Hij was ook blij met de hoge opkomst. Van de 475.000 leden bracht 22,7 procent zijn stem uit. Dat is volgens Van der Kolk hoog vergeleken met andere referenda over de AOW en het pensioen. ,,Dit is een signaal dat niemand kan negeren.”

Bondgenoten had het akkoord negatief voorgelegd aan zijn leden. In dat akkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat van 65 naar 66 jaar en vervolgens wordt gekoppeld aan de toenemende levensverwachting. Stoppen met 65 jaar blijft mogelijk, maar wel met een lagere uitkering.

Mensen met een laag inkomen kunnen zich dat volgens de bond niet veroorloven en dat is een van de redenen dat de bond tegen is.

Maar het akkoord maakt de pensioenen ook onzeker. ,,Er wordt gerekend met verwachte rendementen, er hoeven geen buffers meer te zijn" aldus Van der Kolk. ,,Dan kan je je snel rijk rekenen. De kans dat je opgebouwde pensioen verdampt of snel wordt afgestempeld, is dan heel groot."

Bondgenoten heeft al eerder een alternatief plan gepresenteerd, waarin die nadelen volgens de bond worden ondervangen. Dat verdeelt de risico’s ook eerlijker over werknemers en werkgevers dan het huidige akkoord.

Ook de op een grootste FNV-bond, Abvakabo, heeft moeite met het akkoord. De leden van de ambtenarenbond spreken zich begin volgende maand uit.

Op 12 september is het woord aan de Federatieraad van de FNV, waarin alle 19 bonden zijn vertegenwoordigd. Bondgenoten en Abvakabo hebben samen wel een meerderheid van de leden, maar in de raad hebben zij 45 procent van de stemmen. Van der Kolk kan zich niet voorstellen dat de vakcentrale om een ‘nee’ van deze twee bonden heen kan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.