Langzamer herstel EU, meer tijd begrotingstekort

0

Nederland krijgt een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent terug te dringen. Die aanbeveling deed Europees Commissaris Olli Rehn tijdens een persconferentie. De EU-lidstaten moeten hier formeel hun goedkeuring aan geven. De Europese Commissie voorspelt voor de EU een langzamer economisch herstel dan voorheen gedacht.

‘ Het tekort komt boven de 3 procent uit door de nationalisatie van een bank en door macro-economische omstandigheden die erger zijn dan verwacht’ , aldus Rehn. ‘ Dat leidt tot een aangepaste aanbeveling: het tekort onder de 3 procent te brengen in 2014.’

Herstel EU langzamer
Het herstel van de economie in de Europese Unie gaat langzamer dan gedacht. Ook over de economie in de eurozone zijn de vooruitzichten iets somberder geworden. In 2014 moet het herstel kracht krijgen en positief worden.

De Europese Commissie voorspelt dat de economie in de EU dit jaar met 0,1 procent zal krimpen, terwijl het in februari nog uitging van een bescheiden groei (van 0,1 procent). Het bruto binnenlands product van de 17 eurolanden zal in 2013 met 0,4 procent dalen. Eerder ging Brussel uit van een krimp met 0,3 procent. Acht eurolanden zullen naar verwachting dit jaar een begrotingstekort hebben dat lager ligt dan de EU-norm van 3 procent. Nederland zit daar niet bij, evenals landen als Frankrijk, Portugal, Griekenland, Ierland en Spanje.

Econoom: structurele hervormingen echt nodig
Econoom Sylvester Eijffinger vindt het zorgelijk dat de Europese Commissie Nederland in dezelfde categorie als Frankrijk plaatst. Volgens de Tilburgse hoogleraar hebben de kabinetten van premier Mark Rutte verzuimd de noodzakelijke structurele hervormingen door te voeren.Het signaal dat Brussel geeft door Nederland een jaar uitstel te geven om het begrotingstekort onder de 3 procent terug te brengen is duidelijk, stelt Eijffinger. ‘ Het kabinet staat voor een keuze: of nog meer bezuinigen en dat is een heilloze weg. Of de dossiers arbeidsmarkt, pensioenen, AOW en zorg moeten opnieuw worden behandeld om de structurele hervormingen door te voeren.’

Dat de groeivooruitzichten voor Nederland en de rest van Europa naar beneden zijn bijgesteld wijst er volgens de financieel expert op dat er nog steeds een groot gebrek aan vertrouwen is in de economie. ‘ Bezuinigingen helpen het begrotingstekort wel onder de 3 procent, maar ze zorgen niet voor economische groei’ , aldus Eijffinger.


ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.