Langdurige staking vuilnismannen op komst

0

Gemeenten krijgen volgende maand te maken met langdurige stakingen van vuilnismannen en parkeercontroleurs.

Onder meer Amsterdam zal daardoor worden getroffen, zei bestuurder Ruud Kuin van vakbond Abvakabo FNV vrijdag na overleg met de actieleiders.

De vakbonden liggen met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris en verder de salarissen wil bevriezen. Al enkele weken worden in diverse gemeenten acties gevoerd, maar deze waren veelal kleinschalig.

De bonden willen de komende maanden harder actie gaan voeren. Het is de bedoeling dat werknemers van reinigingsdiensten in april in verscheidene gemeenten het werk voor een week neerleggen. Met de acties van parkeercontroleurs willen de bonden de gemeenten in financiële zin raken. ,,En deze acties zijn ook publieksvriendelijk”, aldus Kuin.

Abvakabo FNV wil vanaf eind maart ook acties organiseren waarbij ambtenaren op de stadskantoren langere werkonderbrekingen houden. Tot dusver duurden die niet langer dan twee uur. Dat moet vier uur worden, aldus Kuin. Voor 1 juni bereidt de bond een actie voor waarbij voor acht uur het werk wordt neergelegd. ,,Het is die dag dan een jaar geleden dat de cao is verlopen”, zo verklaart Kuin.

Maandag mislukte een poging om het vastgelopen cao-overleg vlot te trekken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt een structurele loonsverhoging niet verantwoord, omdat er mogelijk bezuinigd moet worden. Abvakabo FNV zegt echter steun te hebben gevonden bij twintig van de zestig tot zeventig gemeenten waar tot dusver actie is gevoerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.