Laat bonden vakantie inleveren voor scholing

7

Vakbonden zouden in onderhandelingen met werkgevers meer moeten inzetten op scholing en zich minder moeten richten op loonsverhoging en vakantiedagen. Dat schrijft Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie in NRC Handelsblad.

Vakbond De Unie besloot eerder om niet meer te staken. Een goed gesprek met werkgevers is veel effectiever, stelde de vakbond. De Unie stelt de doelmatigheid van stakingen nu opnieuw ter discussie. ‘Het verval is onzichtbaar ingezet. Waar eerder werd gestreden voor de vijfdaagse werkweek, vakantiedagen en verlof, is de vakbeweging uiteindelijk verworden tot een club die enkel nog de geneugten van het leven nastreeft. Waar is het plichtsbesef om op te staan voor kwaliteit?’

Castelijn stelt in het opiniestuk dat ‘scholing een verwaarloosbaar element’ van de cao is geworden. Vakbonden streven niet meer naar kwaliteit. ‘Als de moderne vakbeweging werknemers serieus neemt, dan spreekt ze in de eerstvolgende cao af dat ze afstand doet van bijvoorbeeld tien vakantiedagen. Die dagen kunnen geïnvesteerd worden in scholing en persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen bedrijfs- en branchegerelateerd. Als kennis macht is, dan moet dat ons sterkste wapen zijn. ‘

Werknemers zouden zich volgens de vakbondsvoorzitter moeten laten omscholen tot beroepen waar de samenleving behoefte aan heeft. ‘Werknemers moeten voortdurend kunnen zeggen dat ze genoeg geschoold zijn om zelf de belangrijkste factor te zijn voor hun inkomenszekerheid. Komt V&D met een loonoffer, dan stap je op in plaats van naar de rechter.’

Bron:NRC

Lees ook: Scholing houdt oudere werknemer betrokken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. a van Kalsbeek op

  Deze meneer den dat alle mensen kunnen leren. Er zijn nu eenmaal grenzen als ze al hadden kunnen leren (studeren) dan hadden ze dat al gedaan voordat ze gingen werken. Maar om nu iedereen van hoog tot laat dat te laten leren waar vraag naar is, schieten we dan niet een ‘heel’ klein beetje door. En nogmaals bij een pyramide is de punt boven dwz er is maar een directeur en we kunnen leren tot we er bij neervallen die plaats krijgt er maar één en dat bereikt hij of zij echt niet omdat hij of zij het meeste geleerd hebben het zijn mensen die meewaaien. Kijk maar naar de politiek het zijn niet altijd de mensen die het meest of het belangrijkste geleerd hebben zelfs door geschiedenis te studeren kun je Koning en of minister president worden.

 2. a van Kalsbeek op

  en sorry je kunt leren wat je wilt en er heel veel vrije tijd aan opofferen als ze je niet mogen, of je ziet er niet uit dan kun je het schudden.

 3. Martin Kothman op

  De Unie begint steeds meer op een filiaal van de AWVN te lijken met dit soort standpunten. Natuurlijk is scholing belangrijk maar dat zijn vakantiedagen ook. Het gaat er om dat werkgevers ook daadwerkelijk de bereidheid tonen te investeren in duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Met het flexibeler worden van de formaties neemt die bereidheid steeds meer af.

 4. Thea van wetten op

  U gaat uit dat elke medewerker veel talenten en mogelijkheden heeft, dit is even kortzichtig als het verwijt naar uw collega vakbonden. Generaliseer wat minder en kijk per doelgroep naar maatwerk.
  Zoals opleiding niveau, soort werk lichamelijk wel/niet belast, inkomenniveau’s, leeftijden, aantal werkzame jaren.

 5. Peter Kersten op

  Laat werknemers zelf beslissen wat ze met het (bovenwettelijk) deel willen doen: autonomie bij secundaire arbeidsvoorwaarden maken werkgevers interessanter en werknemers blijer: of in tijd of in geld of in vakantie of in zorgverlof of in opleiding of in …… ‘Mag de eigen behoefte en wens ingevuld worden met wat ik zelf verdien?’ En kunnen seniorendagen niet voor iedereen een verlofsaldo vormen waar bij behoefte (mantelzorg, kinderen, herstel van arbeid, ed) uit geput kan worden?

 6. joost Olsthoorn op

  In de CAO-metalekto is al sinds jaren de mogelijkheid om per jaar 2 dagen ( 4dagen per 2 jaar ) scholing te genieten ( art 3.12 ). Hier is door de werknemers voor ingeleverd. Werkgevers doen over het algemeen HEEL moeilijk als daar aanvragen voor komen.