Kritische bonden: Kamp biedt onvoldoende

0

FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten vinden de handreiking van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om ook mensen met een lager inkomen straks met de hogere AOW-leeftijd nog in staat te stellen met vroegpensioen te gaan, onvoldoende.

Dat hebben de twee bonden dinsdag direct laten weten in reactie op zijn toezeggingen aan voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV. “Dit was precies het verhaal dat in de nacht van maandag op dinsdag in de federatieraad van de FNV op tafel lag en door Abvakabo en Bondgenoten naar de prullenbak is verwezen”, aldus Bondgenoten. ,,Wat ons betreft is er geen deal.”

Te weinig
De bonden stellen dat niet een echte oplossing kan worden geboden via de werkbonus, omdat bijvoorbeeld door ziekte niet iedereen lang genoeg zou kunnen doorwerken om die op te strijken. Ook zou de toezegging over sparen voor vroegpensioen in de vitaliteitsregeling weinig voorstellen, omdat lage inkomens ,,simpelweg” het geld niet kunnen missen om hiervoor geld opzij te zetten.

‘Op zich hoopvolle stap’
Waarnemend Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk: ,,Dit biedt geen soelaas”. Bijvoorbeeld een thuishulp zou het zich niet kunnen veroorloven te sparen voor vervroegd uittreden. FNV-Bouw, die ook kritisch was over het akkoord, vindt de toezeggingen van Kamp ,,op zich een hoopvolle stap”. Het is volgens de bond een mooie poging mensen met een zwaar beroep te ontzien. De bond wil wel eerst de berekeningen zien en zal daarna in een extra bondsraad de zaak aan de achterban voorleggen.

Geen meerderheid
In de federatieraad hebben Abvakabo en Bondgenoten samen geen meerderheid, hoewel zij wel een meerderheid van de FNV-leden hebben.

Lees ook:
Strijd om pensioenen nog niet gestreden
Kamp: Overeenstemming over pensioenakkoord
FNV diep verdeeld over pensioenakkoord

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.