Kritiek RvS op aanpak fraude op arbeidsmarkt

0

De Raad van State is kritisch over de hardere aanpak van fraudeurs op de arbeidsmarkt.

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) willen fors hogere straffen voor uitkeringsfraude en bedrijven die bij herhaling personeel onderbetalen en zich schuldig maken aan illegale arbeid. Maar het belangrijkste adviesorgaan van de regering vraagt zich af of dat nodig is en niet eerst gewerkt moet worden aan goede handhaving.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd advies van de raad over een wetsvoorstel van Kamp en De Krom. Vorig jaar maart kondigden de twee VVD-bewindslieden aan dat ze met een hardere aanpak zouden komen, waarbij fraudeurs hun uitkeringsrechten kunnen verliezen en boetes wel tien keer hoger kunnen uitvallen dan nu.

De raad vindt dat het kabinet de noodzaak voor de zwaardere sancties beter moet motiveren of er anders van moet afzien. Kamp en De Krom zijn er echter van overtuigd dat een meer afschrikwekkende werking van de straffen moet uitgaan en hebben hun wetsvoorstel fraudeaanpak toch naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.