KLM heeft vakbonden nog niet overtuigd

0

De vakbonden hebben het overleg met de KLM over de voortgang van de voorgenomen reorganisatie van de luchtvaartmaatschappij tot na de zomer opgeschort.

Zij zetten vraagtekens bij de omvang van de bezuinigingen die het bedrijf wil doorvoeren. Dat heeft bestuurder Dolf Polders van CNV Vakmensen maandag gezegd na afloop van een nieuwe onderhandelingsronde.

KLM wil de komende jaren 700 miljoen euro kosten besparen. Het bedrijf wil gedwongen ontslagen voorkomen, maar dan moet het personeel wel tot en met 2014 op de nullijn. Ook wordt van KLM’ers gevraagd dat zij onder meer vrije dagen inleveren. Zo’n verslechtering van de arbeidsvoorwaarden willen de bonden niet zonder slag of stoot voor hun rekening nemen, aldus Polders.

Volgens Polders is duidelijk dat er iets moet gebeuren bij de KLM. ,,Wij zien ook hoe de burgerluchtvaart ervoor staat, maar we zijn niet overtuigd dat het op deze manier en in deze mate moet.” De bonden willen eerst met hun leden in conclaaf. Pas in september staan weer gesprekken met de KLM gepland.

Bij zustermaatschappij Air France wordt nog veel harder ingegrepen. Daar verdwijnen de komende anderhalf jaar meer dan 5000 banen, zo werd vorige week duidelijk. In totaal wil de zwaar verlieslatende Frans-Nederlandse luchtvaartgroep de kosten tot en met 2015 met minstens 2 miljard euro terugbrengen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.