‘Kleine baankans met populaire mbo-opleiding’

1

Meer dan de helft van de tien populairste mbo-opleidingen geven weinig kans op een baan. Dat blijkt uit een inventarisatie van FNV Jong.

‘ De kans op werk is sinds 2011 voor populaire opleidingen opnieuw slechter geworden. Toch zijn er meer studenten ingestroomd en zijn de opleidingen populairder geworden’ , stelt de vakbond. Volgens FNV volgen ongeveer 72.000 jongeren een opleiding met minder dan 40 procent kans op werk in de desbetreffende sector.

Instroom
De bond pleit voor onder meer het beperken van de instroom. ‘ De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van jongeren voor kansrijke beroepen is daar één van’ , benadrukt de jongerenvakbond.

Weinig kans

Vooral de studierichtingen medewerker ICT-beheer, helpende zorg en welzijn, pedagogisch medewerker kinderopvang en onderwijsassistent bieden weinig kans op werk.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. J.D.A. Roodenburg op

    Lijkt mij dat de jongeren goed voorgelicht dienen te worden wat de mogelijkheid op werk is na het volgen van een bepaalde studie/opleiding. Neemt niet weg dat een studie/opleiding in de regel 4 jaar duurt. In 4 jaar kan veel veranderen ook op de arbeidsmarkt en voorspellingen zijn leuk maar kloppen niet zo vaak dus…………. Het blijft moeilijk, maar beter gemotiveerd leren en na je studie je plan bij stellen dan ongemotiveerd leren en stoppen met studeren.