Kennismigranten even wat minder populair

0

De behoefte aan kennismigranten is tijdelijk sterk teruggelopen. Want met het oplopen van de werkloosheid is ook de vraag naar hoogopgeleiden met ruim 40 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van de IND waar NRC Handelsblad over bericht.

Volgens de krant vroegen werkgevers vorig jaar 4.000 tijdelijke verblijfsvergunningen aan voor deze ‘kenniswerkers’ bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat is bijna een halvering ten opzichte van het jaar daarvoor.
De daling is volgens een woordvoerder van VNO-NCW te wijten aan de economische crisis: ‘Het is een heel simpel marktprincipe van vraag en aanbod. We hebben in Nederland nu even minder mensen nodig, dus ook minder mensen uit het buitenland. Dat trekt waarschijnlijk wel weer aan, als de markt aantrekt.’
De afgelopen jaren heeft de overheid het makkelijker gemaakt om kennismigranten naar Nederland te halen: ‘Een paar jaar geleden was dat echt vreselijk ingewikkeld om te doen, een ware bureaucratische rompslomp, maar dat is in goed overleg beter geworden. Er zijn minder loketten, kortere beoordelingstermijnen, en geen gemeenten meer die lokaal overdeden wat landelijk al geregeld was. Hoewel het altijd beter kan, hoor ik de laatste tijd weinig klachten meer. Behalve dan dat het erg moeilijk is om gezinnen mee te laten komen.’

Regels

De soepele migratieregeling is volgens het NRC Handelsblad bedoeld voor bedrijven die speciale talenten of kennis nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor de snelle procedure moet de werknemer minimaal 50.000 euro verdienen; voor 30-minners is dat 37.000 euro. De werkgever moet zich garant stellen voor de migrant. Mocht de werknemer ontslagen worden, dan staat het bedrijf borg voor financiële risico’s zoals een tijdelijke uitkering. Werkgevers zijn ‘wat voorzichtiger geworden met het aantrekken van personeel’ sinds de recessie eind 2008 toesloeg, verklaart een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW de daling in 2009. 

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.