Kamp: zzp’er van 65 kan straks ook stoppen

1

Net als werknemers kunnen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de ogen van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog steeds met 65 jaar met pensioen als de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar.

Dat maakt Kamp duidelijk in een brief aan de FNV-vakbond voor zzp’ers in de bouw (FNV ZBo), bleek vrijdag.

Volgens Kamp hebben zzp’ers die straks toch met 65 jaar stoppen met werken en daardoor worden gekort op hun AOW, dezelfde mogelijkheden als werknemers om deze terugval in inkomen deels te repareren. Zo meldde hij voor de zomer al aan de Tweede Kamer dat de werkbonus om mensen te belonen die doorwerken zodra ze 62 jaar zijn geworden, kan worden opgespaard om de korting op de AOW te verzachten als ze op hun 65e met pensioen gaan.

De PvdA noemde deze tegemoetkoming van Kamp toen direct onvoldoende. De grootste oppositiepartij vreest net als veel FNV-bonden dat straks door pensioenhervormingen lagere inkomens, met vaak zwaardere beroepen, niet meer met vroegpensioen kunnen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Prachtig wat Kamp hier roept. Natuurlijk kan iedere zzp-er stoppen als die 65 is. Heer Kamp vergeet er gemakshalve bij te vertellen dat de zzp-er die die ‘gunst ten deel kan/zal vallen’, percentueel als getal te verwaarlozen is.

    De reden hiervoor is bijzonder eenvoudig. Menig zzp-er is niet eens in staat een gat te kunnen repareren omdat die kosten niet eens uit een uurloon kunnen worden betaald. Kamp vergeet even gemakshalve dat hij, in het verlengde waar Balkenende, Bos en Donner mee bezig zijn geweest, bezig is deze illusie alleen voor zichzelf nog voor ogen te kunnen houden.

    Menig hardwerkende nuchtere zzp-er weet namelijk dat dit vrijwel onmogelijk is onder het huidige regime. Ook dit mag wel eens worden vermeld in alle openheid.