Kamp wil tuinders maatwerk bieden

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil tuinders tot 1 juli ,,maatwerk” bieden bij het beoordelen van aanvragen voor werkvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse seizoensarbeiders.

Zo nodig kan binnen twee weken een verzoek worden beoordeeld en een vergunning worden verstrekt. Maar tuindersorganisaties hebben aangegeven dit onvoldoende te vinden.

Dat schrijft Kamp donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) gaat ervan uit dat beduidend minder werkvergunningen worden verstrekt. Eerder deze week zeiden brancheorganisaties al geen heil meer te zien in het overleg met de minister over personeelsproblemen van vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) werkt nu met zes individuele Brabantse tuinders aan een gang naar de bestuursrechter om hun gelijk te halen via een voorlopige voorziening.

Kamp schrijft dat hij tuinders niet verder tegemoet kan komen. Op grond van hun omstandigheden kunnen niet zomaar meer werkvergunningen worden verstrekt, terwijl er aantoonbaar aanbod is van werkzoekenden in Nederland, Polen en andere Oost-Europeanen die hier zonder vergunning mogen werken. Hij zet ook zijn plan door om het verstrekken van vergunningen tot het uiterste te beperken.

Wel heeft hij de tuinders aangeboden dat uitvoeringsinstituut UWV tot 1 juli hen uitgebreid helpt bij het zoeken naar beschikbaar personeel dat in Nederland zonder vergunning aan de slag kan. Ze moeten hun vacatures in ieder geval voorleggen aan vier uitzendbureaus die zeggen mensen te kunnen leveren. Als dit geen resultaat oplevert, dan zal het ,,voor UWV zonder meer mogelijk zijn” aanvragen van tuinders ,,binnen twee weken te beoordelen en tewerkstellingsvergunningen te verlenen”.

Verder erkent de minister dat het nog onvoldoende lukt om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen in de land- en tuinbouw. Het UWV gaat samen met sociale diensten van gemeenten er harder aan trekken om mensen uit de WW en de bijstand in het seizoenswerk aan de slag te krijgen. Zo moet het beleid worden dat de uitkering van mensen wordt ingetrokken als ze een werkaanbod weigeren. Dit vereist volgens Kamp wel ,,een andere aanpak en daarmee een samenhangende cultuurverandering”, waaraan de komende periode nog gewerkt moet worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.