Kamp vindt dat tuinder zelf personeel moet aantrekken

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) blijft bij zijn beleid om minder werkvergunningen te verstrekken aan tuinders voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders.

Volgens hem is er voldoende aanbod van ‘gewoon’ personeel. ,,Bedrijven moeten er ook zelf voor zorgen dat het voor werknemers aantrekkelijk is om er te werken”, aldus Kamp dinsdag.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het strengere beleid van Kamp. Ook staat die dag een kort geding op de rol bij de rechtbank in Den Haag van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant door het beleid van de minister acuut in problemen zouden komen met hun oogst en gewassen.

Regeringspartijen VVD en CDA trokken hierover enkele weken geleden al aan de bel bij de minister. Ook andere partijen zijn kritisch. Vooralsnog steunen gedoogpartij PVV en PvdA in de oppositie alleen openlijk de VVD-bewindsman in zijn standpunt dat er genoeg mensen zijn om het werk in de land- en tuinbouw te doen, zoals werklozen met een uitkering, Polen en andere Oost-Europeanen die hier zonder werkvergunning kunnen werken.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum overweegt een motie om bij Kamp een oplossing af te dwingen. Volgens Van Hijum zegt de minister wel dat het strengere beleid pas per 1 juli wordt toegepast door uitkeringsinstituut UWV, dat verzoeken om een werkvergunning voor een buitenlandse arbeidskracht beoordeelt. Maar de CDA’er meent dat tuinders en kwekers in praktijk al te maken hebben met de strengere aanpak.

Ook denkt Van Hijum dat de overheid zelf afspraken met de land- en tuinbouwsector niet nakomt. Zo wees hij op een plan van aanpak dat de voorganger van Kamp, Piet Hein Donner, ongeveer twee jaar geleden met LTO Nederland heeft afgesproken. Toen is begonnen met het opstellen van een kalender om in kaart te brengen wanneer in welke regio’s zich drukke periodes in de sector aandienen. Aan de hand van die kalender zouden gemeentelijke sociale diensten en het UWV Werkbedrijf in de buurt zo vroeg mogelijk geschikte werkzoekenden in de bijstand en WW aanleveren voor het seizoenswerk. Van Hijum heeft het idee dat dit onvoldoende gebeurt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.