Kamp: pensioenwensen Bondgenoten onhaalbaar

0

De wensen van FNV Bondgenoten bij hervorming van de AOW en aanvullende pensioenen zijn volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken) onhaalbaar.

‘Niet toereikend’
Zo typeert Kamp de voorgestelde eisen aan reserves voor pensioenfondsen als ,,niet toereikend” voor de zekerheid die de FNV-bond wil bieden over de oudedagsvoorziening. Ook wil de bond volgens de minister jaarlijks 2,35 miljard euro meer uitgeven aan de AOW dan afgesproken, terwijl het juist de bedoeling is met het pensioenakkoord 4 miljard euro te bezuinigen. De opbrengsten van het akkoord zouden door de wensen van Bondgenoten dalen naar 1,6 tot 1,7 miljard euro.

Fel tegen
In het pensioenakkoord is onder meer afgesproken de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting. Bondgenoten is fel tegen het akkoord, omdat het onbetaalbaar zou worden voor lagere inkomens om met vervroegd pensioen te gaan op hun 65e jaar. Ook zou er te weinig zekerheid worden geboden bij het pensioensparen.

Ultimatum
De FNV-bond heeft eind vorige week een ultimatum gesteld aan Kamp, waarin stakingen werden aangekondigd als de bewindsman niet aan de eisen tegemoet zou komen. Het ultimatum is inmiddels verstreken en afgelopen maandag legden al honderd schoonmakers in Groningen en Maastricht het werk voor 24 uur neer.

Eisen
Bondgenoten wil dat het pensioenakkoord van tafel gaat. Ook zou Kamp zijn voorgenomen bezuinigingen op extraatjes, zoals de ouderenkorting, moeten schrappen. Volgens de minister zijn deze bezuinigingen nodig om een hogere AOW-uitkering te kunnen betalen. Maar volgens de FNV-bond is dit een sigaar uit eigen doos.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.