Kamp: Overeenstemming over pensioenakkoord

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is het vandaag in een gesprek met werkgevers en vakbeweging eens geworden over het pensioenakkoord.

Hij kwam in het gesprek vanmiddag tegemoet aan wensen van de vakbeweging. Zo worden mensen in staat gesteld extra te sparen voor vervroegd pensioen. Kamp zei zojuist op een persconferentie, dat er nadere afspraken zijn gemaakt om de overgang van werk naar pensioen makkelijker te maken, aldus de NOS. Zo worden de mogelijkheden verruimd om te sparen om met 65 jaar te stoppen met werken. Kamp deed, volgens de NOS, een oproep aan de Tweede Kamer om steun te geven aan het akoord.

Diep verdeeld
De FNV was vanmorgen tot op het bot verdeeld uit het nachtelijk pensioenoverleg gekomen. De federatieraad was er vannacht niet in geslaagd tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over het pensioenakkoord dat de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet in juni sloten. De twee grootste bonden, Bondgenoten en Abvakabo, wezen het akkoord af.  

Eens over de knelpunten in het pensioenakkoord
Alle FNV-bonden waren het er wel over eens dat er drie knelpunten in het pensioenakkoord bestonden. Het gaat dan om de mogelijkheid van lage inkomens toch nog met een goed pensioen eerder te stoppen met werken, de risicoverdeling tussen werknemers en werkgevers en de zekerheid over de hoogte van het pensioen. 

Op het matje
Kamp werd vanmorgen na het mislukte pensioenoverleg van de vakbonden op initiatief van de PvdA verzocht om deze week nog opheldering komen geven in de Tweede Kamer over het pensioenakkoord dat hij met werkgevers en de vakbeweging heeft gesloten. Zowel D66 als regeringspartijen VVD en CDA steunden een verzoek van oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie hiertoe.

Maandag gaat FNV weer in beraad
Maandag komt de federatieraad van de FNV weer bijeen om over het akkoord te praten. Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal het “een stevige discussie worden”. Kamp heeft er vertrouwen in dat ook FNV Bondgenoten en Abvakabo zich in de afspraken kunnen vinden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.