Kamp: ouderen makkelijker andere baan

2

Werkgevers en werknemers moeten meer hun best doen om langer doorwerken mogelijk te maken. Zo moeten werkgevers meer bereid zijn om ouderen in dienst te nemen en te houden.

Van baan veranderen moet voor ouderen net zo gewoon worden als voor jongeren. Werknemers worden aangespoord zelf te sparen en te investeren in hun (om-)scholing om aan het werk te kunnen blijven.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De VVD-bewindsman wees er in een toelichting op dat het kabinet in 2020 wil beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar. ,,Het is één ding dat het op papier wordt verhoogd, maar het moet ook in werkelijkheid gebeuren.”

Om mensen tot op latere leeftijd aan het werk te houden, is het volgens Kamp vooral bij zware beroepen zaak dat wordt geïnvesteerd in de gezondheid, kennis en vaardigheden van personeel. ,,Op die manier kunnen ze misschien langer door in hun eigen beroep, maar vooral ook tijdig overstappen naar ander werk.”

Gemiddeld stoppen werknemers nu rond hun 62e jaar met werken. Bij het sluiten van het pensioenakkoord is met werkgevers en de vakbeweging een agenda tot 2020 afgesproken om langer doorwerken mogelijk te maken. Nu werkt ongeveer de helft van de 55-plussers. Dat moet worden opgetrokken naar het gemiddelde van ongeveer 70 procent.

De minister werkt nog aan een ‘vitaliteitspakket’, waardoor het huidige budget van 2,2 miljard euro voor langer doorwerken vanaf volgend jaar anders wordt ingezet. Hierbij gaat het vooral om fiscale prikkels. Bijvoorbeeld voor werkgevers om ouderen in dienst te houden of te nemen. Werknemers die na hun 62 verjaardag doorwerken, zullen volgens Kamp ook netto meer overhouden van hun salaris.

Verder wil het kabinet dat werkgevers en vakbonden in cao’s afspraken maken over geld om mensen van de ene naar de andere baan te helpen. Daarbij komt er een nieuwe vitaliteitsregeling, waardoor werknemers voor een individueel (om)scholingsbudget kunnen sparen.

Een overzicht met maatregelen is te vinden op de website van het ministerie van Sociale Zaken »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. De hele opzet is dat je moet blijven werken tot je erbij neervalt, we de meerderheid van de bevolking moet als moderne slaaf de centen opbrengen voor de minderheid die denken dat ze meer zijn. Nee de mensen die Nederland groot hebben gemaakt met werken die worden nu behandeld als grof vuil. Pensioenen die zij hebben opgebouwd moeten telkens worden aangepast van de overheid.Ze weten al jaren (ongeveer 40 jaar) dat er te weinig kinderen worden geboren en dat dat een probleem zou opleveren, de overheid heeft dit telkens weer voor zich uit geschoven omdat er geld nodig was voor onzin, oa. de hogesnelheidslijn, de noord-zuidlijn en ga nog maar even door. Dus werd er geen geld opzij gezet voor later. En nu verwacht de overheid dat wij de gewone man geld opzij gaat zetten bij de oplichters van verzekeringsbedrijven wel innnen maar uitkeren hoeven ze niet want de mensen lopen het risico en niet de verzekeringsbedrijven die beleggen maar aan.

  2. Ik ken minister Kamp als een goed minister is andere kabinetten en toen dacht ik, deze man zou meer in zicht moeten komen. Had zich kunnen ontwikkelen tot een goede vervanger van de oude regent Donner. Helaas wat is er met Kamp gebeurd, daar in de warme orden, hij weet niet meer wat er in Nederland gebeurd en houdt er zijn eigen schijnwereld op na.
    Ook hier verkondigt hij de grootste onzin, werkgevers die zorg dragen dat werknemer makkelijk kunnen doorstromen naar een andere baan. Hoe verzint deze man dat?
    Wordt tijd dat Kamp eens een bezoek aan een psychiater gaat brengen, want het gaat niet goed met zijn hersenen.
    Normaal niet erg, maar dit schaadt het hele land en zijn beleid is nog erger dan dat van de linkse partijen op dit vakgebied!