Kamer wil dat Kamp tuinders tijdelijk ontziet

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) moet tuinders ontzien als zij nu in problemen komen met hun oogst, doordat werkvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse seizoensarbeiders minder makkelijk worden verstrekt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ingestemd met een motie hiertoe van het CDA.

CDA’er Eddy van Hijum kreeg de steun van regeringspartner VVD en D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP in de oppositie. Van het begin af aan zijn coalitiepartijen VVD en CDA kritisch geweest op het aangescherpte beleid van Kamp bij het verstrekken van werkvergunningen voor buitenlands personeel. Volgens de minister zijn er genoeg mensen om het werk in de land- en tuinbouw te doen, zoals werklozen met een uitkering, Polen en andere Oost-Europeanen die hier zonder vergunning mogen werken.

Van Hijum verwijt de minister tuinders, zoals aardbeienkwekers in West-Brabant, in acute problemen te brengen doordat zij niet zijn voorbereid op zijn strengere beleid. De CDA’er vraagt de minister tot 1 juli in de land- en tuinbouw te werken met oude afspraken die met de sector zijn gemaakt over het verstrekken van werkvergunningen. In de praktijk zou uitkeringsinstituut UWV, dat verzoeken om een werkvergunning voor een buitenlandse arbeidskracht beoordeelt, nu al regels strenger toepassen.

Van Hijum wil dat de minister ook gaat praten met de land- en tuinbouwsector om daar meer mensen met een uitkering aan de slag te krijgen. Daarbij werd een motie van VVD-Kamerlid Malik Azmani aangenomen om sneller sancties op te leggen aan werklozen, zoals het intrekken van hun uitkering, als ze weigeren het seizoenswerk te doen. Kamp heeft eerder al gezegd dat het kabinetsbeleid is om uitkeringsinstituut UWV en gemeentelijke sociale diensten sneller uitkeringsgerechtigden te laten korten bij werkweigering.

Verder kreeg GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver voldoende steun in de Kamer voor zijn motie om tuinders die misbruik maken van arbeidsmigranten, harder aan te pakken. Klaver vraagt Kamp met de Arbeidsinspectie, vakbonden en werkgevers in de land- en tuinbouw te overleggen over een betere aanpak van uitbuiting en oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden in de sector.

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer