Kamer wil actie tegen werkloosheid

3

De Tweede Kamer is geschrokken van sombere berichten over de Nederlandse economie die donderdag naar buiten kwamen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) loopt de werkloosheid fors op, staat de huizenmarkt steeds meer onder druk en keldert het consumentenvertrouwen.

Regeringsfractie PvdA en de oppositiepartijen SP, PVV, CDA en D66 drongen aan op maatregelen. Volgens de oppositie voert het kabinet het verkeerde beleid.Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA wil dat de sterk stijgende jeugdwerkloosheid snel wordt aangepakt. Ze vroeg eind vorig jaar al om een speciale ‘task force’. Die moet maatregelen bedenken om zo veel mogelijk jongeren weer aan de slag te krijgen. Bij het sociaal overleg met vakbonden en werkgevers moet het kabinet voorrang geven aan de strijd tegen de jeugdwerkloosheid, naast speciale aandacht voor ouderen, vindt Hamer.

Koers bijstellen

Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil de jeugdwerkloosheid zo vlug mogelijk terugdringen. Het kabinet zou 100 miljoen daarvoor moeten uittrekken van de 300 miljoen die het heeft klaarliggen om mensen die werkloos dreigen te worden aan ander werk te helpen. SP-leider Emile Roemer vindt het hoog tijd dat het kabinet zijn koers bijstelt. Nu ‘staat het erbij en kijkt ernaar’. Het kabinet zou in de bouw moeten investeren om de werkloosheid te bestrijden. ‘Dan geven we tegengas aan de steeds hogere werkloosheid en steeds lager consumentenvertrouwen.’

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. De Tweede Kamer is geschrokken… tja, als je altijd maar buiten de echte wereld leeft, ben je inderdaad niet op de hoogte…

 2. Ze hebben 300 miljoen klaarliggen om mensen die werkloos dreigen te worden aan ander werk te helpen.
  Als ze nu eerst eens ophouden de werkende mensen te korten op alles, dan hebben deze meer te besteden en komt de economie misschien weer op gang,
  Ik ben het overigens volkomen eens met het feit dat er aan de jeugdwerkeloosheid iets gedaan moet worden. Deze mensen hebben veelal een studie afgerond en zitten nu thuis. Doodzonde.
  Maar ook de oudere werkelozen die geen uitzicht hebben op werk. Je zult maar in hun schoenen staan.
  Ik denk dat veel mensen in de tweede kamer dit niet aanvoelen, omdat ze het zelf niet voelen.

 3. Politiek! Veelal loopt ze achter de muziek aan. Als dat niet het geval is heeft men opeens haast en voeren onze politici besluiten door die in de tijd gezien averechts werken. We hebben werkloosheid maar gaan toch in de versnelling naar tot het 67e jaar werken. Vanaf 1 januari 2013 zijn we ermee gestart. AOW-leeftijd omhoog en intussen bosjes werklozen in een uitkering. Onder de streep is de uitkomst beduidend slechter dan wanneer we de AOW-leeftijd nog een tijdje op 65 jaar hadden gehouden en de jeugd nu een maximaal haalbare kans op werk hadden gegeven. Waarom wordt de ophoging van de AOW-leeftijd niet beter afgestemd op het te verwachten tekort op de arbeidsmarkt? Regeren is vooruit zien maar zonder enige visie krijg je wat we nu hebben. Paniek voetbal.