Kamer vraagt om ‘banenplan’ in crisistijd

0

Werk, werk, werk is volgens een meerderheid van de Tweede Kamer nodig om sterker uit de economische crisis te komen.

Tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken werden minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag vooral door oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks, maar ook door regeringspartij CDA, aan de tand gevoeld over hun ‘banenplan’ en hervormingen op de arbeidsmarkt.

CDA’er Eddy van Hijum benadrukte dat bezuinigen nodig is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar uitte ook zijn zorgen over de oplopende werkloosheid. Hij vreest onder meer dat veel jongeren geen werk vinden. Er zijn nu meer schoolverlaters. Jongeren die bij de vorige crisis nog besloten langer door te leren, zijn daarmee nu wel klaar. Van Hijum wil ,,een verloren generatie” voorkomen.

Het CDA-Kamerlid zei wel oren te hebben naar een voorstel uit het ‘banenplan’ van GroenLinks om een oude crisismaatregel, waarbij het mogelijk is jongeren langer achter elkaar in flexcontracten te laten werken, te vernieuwen en te verlengen. Kamp wil een punt achter deze regeling zetten, omdat ze weinig effect zou hebben.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver echter blijven jongeren door de regeling langer aan de slag. Als een werkgever hen graag wil houden, mogen ze vaak na een extra tijdelijk dienstverband blijven. Klaver wil eraan koppelen dat werkgevers moeten investeren in de ontwikkeling en scholing van de flexkrachten.

Volgens Van Hijum moet meer geïnvesteerd worden in mensen om hen langer fit aan het werk te houden, maar ook om hen zo nodig te helpen aan ander werk. Het CDA vroeg verder aandacht voor begeleiding van jonggehandicapten in de Wajong en het speciaal onderwijs bij het vinden van werk.

De oppositie hekelde het gebrek aan plannen bij de andere regeringspartij VVD en bij gedoogpartner PVV om in crisistijd te zorgen voor meer werk. Verder zou het kabinet met bezuinigingen banen vernietigen in plaats van de arbeidsmarkt zo te hervormen dat kwetsbare mensen meer kansen krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.