Kamer debatteert over de Wet arbeidsmarkt in balans

0

De vijf maanden proeftijd is van de baan. Over de uitvoering van de nieuwe cumulatiegrond is nog discussie. Maar de meerderheid van de Tweede Kamer lijkt wel in te stemmen met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van minister Wouter Koolmees.

In de Tweede Kamer is donderdag ruim 12 uur gedebatteerd over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Met deze wet wil minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het verschil tussen vast werk en flexwerk verkleinen. Ook moet de nieuwe wet vaste contracten aantrekkelijker maken. Aanstaande dinsdag 5 februari wordt er in de Tweede Kamer over de wet gestemd. Daarna gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Vermoedelijk zal dit zo snel mogelijk gebeuren omdat het kabinet op dit moment een meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Het is de vraag of dat na de Eerste Kamerverkiezingen op 27 mei nog steeds zo is.

Proeftijd

Maar weinig partijen zijn enthousiast over de voorgestelde wijziging om de proeftijd te verlengen van twee naar vijf maanden. Eerder was er al kritiek van de oppositie en van vakbonden en andere organisaties. Ook tijdens het debat bleek dat zowel de oppositiepartijen als de coalitiepartijen geen voorstander zijn van de maatregel. De vier regeringspartijen vrezen dat werkgevers misbruik gaan maken van de langere proeftijd. bedenkingen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer erkende ook minister Koolmees dat er aan de proeftijd ‘meer risico’s dan kansen zitten’ en daarmee is de langere proeftijd van de baan.

Cumulatiegrond

In het wetsvoorstel wordt een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd: de cumulatiegrond. De bedoeling is dat de wet zo wordt aangepast dat werkgevers wel kunnen cumuleren, waardoor meerdere ‘onvoldragen’ ontslaggronden gezamenlijk ook reden kunnen zijn voor ontslag. Bij het gebruik van deze cumulatiegrond kan de werknemer wel een 50% hogere ontslagvergoeding krijgen.

In de Tweede Kamer heerst nog onduidelijkheid over deze nieuwe ontslaggrond. Volgens Wiersma (VVD) maakt de cumulatiegrond het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen aan te nemen. Maar een extra ontslagvergoeding van 50% mag dan wat hem betreft niet de standaard worden. Met de cumulatiegrond ben je nooit meer zeker van je baan, vreest Mulder (PVV). Kuzu (DENK) ziet kansen voor kwaadwillende werkgevers om makkelijker van mensen af te komen. Volgens Van Brenk (50PLUS) pakt de cumulatiegrond vooral voor oudere werknemers slecht uit, ook omdat hun transitievergoeding bij ontslag omlaag gaat. Smeulders’ (GroenLinks) grootste bezwaar tegen de cumulatiegrond is dat die niet zorgt voor meer zekerheid voor werknemers. Stoffer (SGP) vraagt zich vooral af hoe het in de praktijk gaat werken.

De rechter toetst nog steeds of er een redelijke en goed onderbouwde grond is voor ontslag, verzekert Koolmees. ‘Je moet nog steeds een dossier hebben. Je moet nog steeds met feiten en omstandigheden naar de rechter toekomen. Alleen je kan wel gronden combineren’, zegt Koolmees tijdens het debat. Volgens de minister krijgen rechters met de cumulatiegrond meer armslag om maatwerk te leveren.

Payrolling

Het wetsvoorstel wil de arbeidsvoorwaarden van payrollmedewerkers gelijktrekken met die van het eigen personeel van een bedrijf of organisatie. Dit voorstel kan rekenen op steun van de Kamer. Wel klinkt vanuit verschillende partijen de oproep om te komen tot gelijkwaardige pensioenrechten voor payrollwerknemers.
Het is niet de bedoeling dat er via payrollconstructies concurrentie ontstaat op pensioenvoorwaarden, zegt minister Koolmees. Maar hij wil wel voorkomen dat een bepaling hierover leidt tot hoge administratieve lasten. Het gelijktrekken van opleidingsbudgetten wordt volgens hem al geregeld.

Aanstaande dinsdag wordt er gestemd over het wetsvoorstel en de aangenomen moties. De coalitiepartijen zullen voor invoering van de WAB gaan stemmen, waarmee de nieuwe arbeidswet door de Tweede Kamer komt.

Nieuwsgierig naar het debat van afgelopen donderdag? Lees hier het verslag >>>

Bron: Tweede Kamer / ANP

Lees meer over:

Over Auteur