Kabinet zet rem op instroom Roemenen en Bulgaren

0

Zolang de werkloosheid stijgt en een recessie dreigt, wil het kabinet Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten niet soepeler toelaten. Minister Kamp houdt vast aan de afspraak in het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV dat tot 1 januari 2014 een werkvergunning nodig blijft voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije.

De ministerraad heeft vrijdag hiertoe besloten op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Volgens het kabinet is het onwenselijk dat het bedrijfsleven steeds meer personeel uit het buitenland haalt als er ongeveer 500.000 mensen met een uitkering zijn, die kunnen werken.

Nederland is een van de tien EU-lidstaten die de toegang van Roemenen en Bulgaren nog beperken. Den Haag moet voor 31 december besluiten of het die beperkingen wil handhaven, wat dan nog maximaal 2 jaar kan. Landen die Roemenen en Bulgaren geen vrij toegang willen geven, mogen dat alleen als zij te maken hebben met een ernstige verstoring van de arbeidsmarkt of die vrezen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.