Jongerenbonden willen startersbeurs

2

Om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan moet er een beurs komen waarmee jongeren werkervaring kunnen opdoen. Dat is het plan van FNV Jong, CNV Jongeren en arbeidshoogleraar Ton Wilthagen.

Over dat plan bericht het Financieel Dagblad vandaag.

Beurs

Jongeren gaan aan de slag in een leer-/werkbedrijf voor maximaal een half jaar. De werkgever betaalt 100 euro per maand, en de gemeente vult de vergoeding aan met 400 euro.

Vicieuze cirkel

Omdat jongeren na afstuderen nu nog moeilijk aan een baan komen, doen ze geen werkervaring op. Ze belanden in een vicieuze cirkel, want zonder ervaring komen ze nog moeilijker aan het werk.

Budget

De beurs zou door gemeenten betaald worden uit een op te richten gemeentelijk jongerengarantiefonds en of een arbeidsmarkt-innovatiefonds. Eventueel kan het participatiebudget ervoor gebruikt worden.

Jeugdwerkloosheid

De jeugdwerkloosheid stijgt al lange tijd. Was volgens het CBS de jeugdwerkloosheid in 2011 nog 9,3 procent, in 2012 steeg deze naar 12,2 procent. Volgens FNV Jong is de werkloosheid in werkelijkheid twee keer zo hoog. Veel jongeren zonder werk zijn niet geregistreerd en komen daarom niet terug in de cijfers van het CBS.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Iemand die na 45 jaar werken nu thuis zit op

  Kunnen de gemeenten (en/of het rijk) dan ook een fonds in het leven roepen voor mensen van 60 jaar en ouder die geen enkele uitkering meer te verwachten hebben nadat ze 45 jaar gewerkt hebben en de dupe geworden zijn van een reorganisatie? Ik bedoel: daar mag dan toch ook wel iets tegenover staan? Deze mensen hebben Nederland wel groot gemaakt!

 2. Ja, hier belastinggeld aan besteden is misschien iets teveel van het goede. Wel is het goed dat er aandacht wordt besteed aan werkervaring voor jongeren.
  Andere opties zouden kunnen zijn:
  – stimulering van werk-stages lopen in vakanties;
  – of aanbod van stages via school / de universiteit.
  Het laatste zou wederzijds voordeel op kunnen leveren.