Jongeren: minder bijstand, vaker werkloos

7

Jongeren krijgen steeds minder vaak een bijstandsuitkering, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit terwijl de jeugdwerkloosheid in Nederland nog steeds stijgt. Dat komt door strengere regelgeving sinds dit jaar.

Het aantal bijstandsuitkeringen neemt licht toe, maar niet onder jongeren. Eind maart werden 317.000 bijstandsuitkeringen verstrekt. Dat zijn er 1000 meer dan eind vorig jaar. Onder jongeren nam de eerste drie maanden van 2012 het aantal uitkeringen af met 3000, tot 31 duizend uitkeringen.  Mensen ouder dan 27 jaar kregen meer uitkeringen, 4000 meer dan het kwartaal ervoor en 8000 meer dan een jaar eerder. Jongeren komen sinds dit jaar minder snel in aanmerking voor bijstand. Zo is er onder andere een verplichte zoektijd van vier weken voor hen ingevoerd.

Europa: 5.5 miljoen werkloze jongeren
Overal in Europa stijgt de jeugdwerkloosheid. In juni was het Europees jeugdwerkloosheidspercentage 22,6 procent, zo vermeldt Eurostat. Een jaar eerder was dat 21,2 procent. Eerder bleek al dat in Nederland de werkloosheid een jaar lang stijgt en dat deze vooral onder jongeren toeneemt. Was volgens het CBS de jeugdwerkloosheid in 2011 nog 9,3 procent, in 2012 steeg deze naar 12,2 procent.

Crisis
De crisis heeft een groot negatief effect op de participatie van jongeren op de arbeidsmarkt. In totaal zijn 5,5 miljoen Europese jongeren onder de 25 jaar werkloos. In de meeste landen zijn percentages verdubbeld, of zelfs verdriedubbeld sinds het begin van de recessie, stelt Eurofound. De organisatie schat dat het de Europese economie 119 biljoen euro per jaar kost dat jongeren niet participeren, bijvoorbeeld doordat zij op die manier niet bijdragen aan belastingen.

FNV: ’werkloosheid is hoger’
Veel jongeren zonder werk zijn niet geregistreerd en komen daarom niet terug in de cijfers van het CBS. FNV Jong schat dat de werkloosheid in werkelijkheid twee keer zo hoog is. Bij FNV Jong maken ze zich zorgen. De vakbond dringt aan bij de politiek op een apart actieplan, zoals bij de vorige economische crisis gelanceerd werd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. En de 40+ers niet te vergeten. De economie draait schijnbaar alleen op 20 en 30ers.

 2. Hoe triest en waar dit verhaal ook moge zijn, werklozen (jong & oud) moeten niet bij de pakken gaan neerzitten. Sta op en neem je eigen toekomst in de hand. Wij – als ervaren rotten in dit vak – proberen onze bijdrage te leveren door werkzoekenden praktische handvatten te geven om een baan te vinden. Kijk eens onder Training & Coaching op haselhoff punt nl en schrijf je in. Het is nog ‘cool’ ook!

 3. De politiek wenst met gebruikmaking van het CBS wederom de na?eve hardwerkende en premiebetalende burger een rad voor ogen te draaien.
  Hoe zit het met de instroom in de Wajong die de (linkse) politiek heeft bedacht om de strengere regelgeving voor de bijstand te omzeilen?
  224.000 Wajongers. Ik heb nooit geweten dat we zijn opgescheept met een dermate labiele jeugd!
  Of is het wederom de politiek die haar verantwoordelijkheid (wederom) niet pakt.
  De kruik gaat zo lang te water tot deze breekt.

 4. Jeroen Brandenburg op

  Reactie op de W. Franssen. Het is natuurlijk makkelijk om te verwijzen naar de linkse politiek inzake de Wajong. De Fransen beschikt waarschijnelijk niet over de feiten…… De groep wajongers heeft al zeer lastig en met name om geschikte arbeidsplaatsen te vinden. Wij proberen met man en macht deze groep aan het werk te krijgen, maar een groot aantal werkgevers zijn niet te bewegen om deze groep in dienst te nemen en ook geen contract aan te bieden. Ze blijven hangen in tijdelijk contracten en moeten concurreren met andere doelgroepen. Bekijk de uitzending van gisteravond Hollandse zaken mbt werklozen 55+ op Max. Wij willen in nederland geen sociale woestijn……..!!

 5. Reactie op Wimbro. Op zich een goed advies om niet bij de pakken neer te zitten…. maar je hoeft niet te kunnen rekenen om te snappen dat Tips&Tricks alleen die ene aan het werk zal helpen… het aantal vacatures zal er niet van toenemen en dus de werkloosheid niet afnemen.

 6. Helaas beschik ik wel over de feiten.
  Nota bene de werkgevers worden verantwoordelijk gemaakt voor het gebrek aan succes van een verloren jeugd.
  De opmerking: “Wij proberen met man en macht deze groep aan het werk te helpen.” is weer typisch een opmerking uit de hoek van degenen die zo goed weten waarom het niet lukt! Pak eens je verantwoordelijkheid zou ik zeggen.

  Nederland is hard op weg de initiatieven binnen het MKB de nek om te draaien door steeds meer risico’s op het MKB af te wentelen.
  Poortwachter, op handen zijnde wijzigingen Ziektewet enz. enz.
  Vind men het ook nog vreemd dat het MKB uitermate terughoudens is met het in dienst nemen van risico-groepen.

  Succes met uw cli?nten.

 7. Ik zou willen dat er een objectieve manier was om luie mensen te onderscheiden van degenen die wel echt willen werken. Dat zou het uitdelen van uitkeringen een stuk makkelijker maken. Wie lui is verdient geen uitkering. Wie echt wil en niet aan de bak komt hoor je te steunen.