Jonge ambtenaren negatief over carrièremogelijkheden

4

Ruim 40 procent van de ambtenaren jonger dan veertig jaar is ontevreden over hun toekomstperspectief binnen de overheid. De hiërarchische structuur en cultuur zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer & Croon en re.Public, online platform voor ambtenaren.

Het onderzoek is gehouden onder 248 jonge ambtenaren tot 40 jaar en maakt inzichtelijk hoe zij aankijken tegen de overheid als werkgever en hun eigen toekomstperspectief. ‘De overheid is het meest vergrijsd van alle sectoren en toch zijn het voornamelijk jonge ambtenaren of de ambtenaren in spé die getroffen worden door de bezuinigingen vanwege hardnekkige anciënniteitregels. Juist een overheid die klein en krachtig wil zijn, moet investeren in haar eigen vitaliteit’, zegt Wieke van der Heide, consultant bij Boer & Croon.

Overheid lijkt stuurloos

Jonge ambtenaren hebben begrip voor de bezuinigingen, maar niet voor de wijze waarop deze worden doorgevoerd. Zij vinden dat er nu vooral wordt geschaafd om snel te kunnen korten en dat er weinig wordt nagedacht over de gevolgen hiervan op de lange termijn. Van der Heide: ‘Als je weet waar je naar toe wilt, dan anticipeer je daarop en investeer je daarin. Vanuit dit perspectief gezien lijkt de overheid op het moment stuurloos.’
Slechts 20 procent van de jonge ambtenaren geeft aan dat zij bekend zijn met het strategisch HR-beleid van hun organisatie. Slechts 11 procent kan benoemen hoe de top van hun organisatie zich inzet voor de verbetering van het werkgeverschap. Jonge ambtenaren begrijpen ook niet waarom hun leidinggevenden zich geen zorgen maken over de immense natuurlijke uitstroom (alleen bij het Rijk gaat het al om 30 duizend ambtenaren de komende 4 jaar) en het verlies aan kennis dat daarmee gepaard gaat.

Cultuur en structuur

Volgens Van der Heide zijn het vooral de structuur en cultuur die het voor jongeren moeilijk maken om door te stromen: ‘Er is weinig aandacht voor van leidinggevenden, en anciënniteit gaat boven kwaliteit. Ook horizontaal is het lastig door te stromen omdat er geen cultuur van samenwerken is. Je loopt als jongeling ook snel vast door de verkokering.’

Niet luisteren

Daarbij komt dat er niet geluisterd wordt naar jongeren: ‘Ze komen er niet tussen, ook de Ondernemingsraden behartigen vooral de belangen van 40+. Bovendien wordt er niet geluisterd naar de ideeën van jongeren. Soms wordt ze gevraagd om na te denken over de aanpak van de vergrijzing, maar dan wordt er met de uitkomsten helemaal niets gedaan. Dat ontmoedigt.’

Cultuuromslag noodzakelijk

Twee derde van de jonge ambtenaren geeft aan bewust voor de overheid gekozen te hebben. Ze willen ook graag behouden blijven (slechts 5 procent wil weg) en hebben talloze ideeën om de overheid aantrekkelijk te houden voor jong talent. Maar het meest cruciaal vinden jonge ambtenaren dat er een cultuuromslag plaatsvindt, dat oude paradigma’s doorbroken worden en de aandacht voor persoonlijke groei en kwaliteit het straks wint van de hiërarchische groei en anciënniteit.

Wat moet de overheid doen?

Volgens Van der Heide kan de overheid twee dingen doen om jonge ambtenaren te behouden:

 1. ‘Erken dat er een probleem is en maak inzichtelijk wat de natuurlijke uitstroom voor uw organisatie betekent. Toen vorig jaar de omvang van de bezuinigingen duidelijk werden, verschoof de aandacht hiervoor meteen naar de achtergrond. Daardoor wordt er alleen op de korte termijn gedacht.’
 2. Zorg voor een duidelijke en zichtbare koppeling tussen strategische doelstellingen en personeelsbeleid. Als je moet bezuinigen, heeft dat gevolgen voor de taken en dus ook voor de personele bezetting.
 3. Geef jonge ambtenaren grotere verantwoordelijkheid en mandaat. Ook in dit proces.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Hoezo nog hardnekkige anci?nniteitregels binnen de overheid? De overheid maakt regels zoals afspiegelingsbeginsel maar past die zelf niet toe!

 2. Tja die jongeren toch, ga eerst eens werken en ga dan kijken wat je top is en zorg ervoor dat je een keer tevreden bent. Maar ja dat kennen ze niet want ze zijn opgegroeid in een maatschappij waar je altijd maar meer meer en meer kon krijgen maar het is nog altijd heel eenvoudig niet iedereen wordt directeur en als die er al is heb je aan een meer dan genoeg, echter je hebt handjes nodig die uitvoeren en dat zijn er over het algemeen meer dan dat er managers nodig zijn, want een magager kan niet zonder medewerkers maar medewerkers kunnen wel zonder manager.

 3. Annette van der Sluis op

  Door de heftige bezuinigingen bij de overheid zijn er voor alle ambtenaren weinig carriere mogelijkheden op dit moment, niet geldt niet alleen voor jongeren. En dat het niet duidelijk is welke strategie wordt gevolgd, is ook logisch als je bedenkt dat de opgelegde bezuinigings projecten die steeds doorkruisen.

 4. Bram (21 jaar) op

  @ ”a”
  Na het lezen van je reactie wilde ik hier inhoudelijk op reageren. Maar wat je schreef is zo kort door de bocht dat je naar mijn idee toch neit open staat voor een andere mening…
  (Een van de problemen die aangekaart worden in dit artikel)