Jeugd wil geen nachtwerk

9

Bedrijven die met ploegendiensten werken, krijgen extra last van krapte op de arbeidsmarkt. Jongeren willen namelijk geen nachtdiensten draaien.

Dat kopte De Telegraaf onlangs.

In ons land werken naar schatting ongeveer 500.000 mensen in ploegendiensten. In het artikel komt het beeld naar voren van jongeren die liever niet willen werken als hun vrienden aan het stappen zijn: bijvoorbeeld op vrijdag- en zaterdagavond. Door de aanstaande krapte op de arbeidsmarkt kunnen ze binnenkort kiezen voor bedrijven waarbij ze weten dat ze alleen overdag kunnen werken. Dat is lastig voor bedrijven die in ploegendiensten werken, bijvoorbeeld omdat de machines niet uitgezet kunnen worden.

Verpleging

Maar uit een rondgang van P&Oactueel langs verschillende sectoren blijkt dat niet iedereen bovenstaande trend herkent. In de verpleging zijn nachtdiensten bij jongeren bijvoorbeeld geen probleem. Dat zegt althans Jacolien van Weelden, senior HRM-adviseur bij ziekenhuisgroep Rijnstate. ‘Ik denk ook dat de grootte van dit probleem per sector verschilt. Wanneer je in de verpleging gaat werken, weet je dat daar nachtdiensten bijhoren. Er zijn in de zorg nauwelijks banen te vinden waarbij je alleen overdag verpleegkundige bent. Nog voordat je met de opleiding begint weet je al dat zieke mensen ’s nachts niet naar huis gaan, maar door jou verpleegd moeten worden.’
In andere sectoren is dat anders, zegt Van Weelden: ‘Ik kan me voorstellen dat je in bijvoorbeeld de techniek best banen kunt vinden waarbij geen nachtdiensten nodig zijn. Daar kunnen jongeren dus op zoek naar een functie zonder nachtdiensten. In de verpleging is dat haast onmogelijk.’
Natuurlijk betekenen nachtdiensten wel een belasting op het fysieke welzijn en het privéleven van werknemers, erkent ze. ‘Maar er zijn meerdere manieren om daaraan tegemoet te komen. Roosters verder van tevoren duidelijk maken bijvoorbeeld, en mensen de mogelijkheid bieden om voorkeuren aan te geven. En soms wordt er geruild. Als dat past binnen de wet- en regelgeving van de roosters, dan vinden we dat natuurlijk prima.’

Beveiliging

Tom Uittenbogaard, HR-directeur bij Securitas, herkent de trend daarentegen wel: ‘Als ik praat met mijn mensen die met werving en selectie bezig zijn, dan benoemen zij inderdaad een verschil tussen ouderen en jongeren. Ze kijken echt op een andere manier tegen werken aan.’
Het belangrijkste verschil is de nadruk die jongeren leggen op hun werk-privébalans: ‘Ze willen graag vrij zijn op momenten dat er met vrienden gestapt kan worden. Als ze privé belangrijker vinden, willen ze liever niet werken. Ouderen  hebben daar toch minder moeite mee.’

Probleem?

In hoeverre is dat een probleem voor het beveiligingsbedrijf? ‘Niet heel erg, maar daarbij worden we ook geholpen door de marktomstandigheden. De afgelopen tien jaar is er een grote ontwikkeling geweest in onze sector. Het accent van de werkzaamheden is verschoven naar de dag en avond, ten koste van de nacht. Daar lossen we steeds meer op met beveiligingssystemen. Het aantal nachtdiensten is dus afgenomen. Was de trend andersom geweest, dan hadden we met de huidige jongeren inderdaad een probleem gehad.’
In hoeverre komt men ook tegemoet aan de wensen van jongeren? ‘We zetten ouderen niet vaker in om jongeren te ontlasten, dat zou niet eerlijk zijn. In sollicitatiegesprekken geven we vaak een indicatie van de hoeveelheid nachtdiensten, en uiteindelijk zeggen ze dan gewoon ‘ja’ tegen de baan.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees ook:
> Meer risico op MS bij nachtwerk in tienertijd

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Straks gaan ze nog vertellen dat jongeren liever een schone baan hebben die goed verdient dan een hondenjob met dito fooi. Ht moet niet gekker worden hoor.

 2. Iemand van de werkvloer op

  Wat willen de jongeren nog wel om geld te verdienen? Of moet het ze zo op de schoot geworpen worden?
  De jeugd heeft de toekomst, moet ik dan geloven.
  Toekomst betekent: een 24-uurs economie. Tja, en in 24 uur zitten nu eenmaal ook nachtelijke uren. Wat minder uitgaan misschien?

 3. Tja, die jongeren!
  Willen ze eigenlijk wel werken?
  Of denken ze dat het leven alleen maar bestaat uit uitgaan en feestvieren?
  Kom op zeg!

 4. De jongeren willen wel werken, maar niet zoals de oudere generaties dat deden. Meer tijd voor gezin, familie en vrienden vinden ze belangrijk dan de baas en zo veel mogelijk geld verdienen. Niks verkeerd aan lijkt mij, maak het aantrekkelijk en je vind echt wel jongeren die snachts en in het weekend willen werken.

 5. Ik denk dat ze ook vergeten dat werken in ploegendiensten financieel erg aantrekkelijk is. Het verschil nettot is snel 300-400,- per maand. Kassa.

 6. Om mijn schoonmoeder van 87 jaar te citeren zijn jongeren net vleermuizen. De hele nacht kunnen ze in de kroeg hangen om daarna een groot deel van de dag in bed te liggen of te lamballen. Blijkbaar hebben ze al het juiste bioritme voor nachtdiensten. Tijdens zo’n nachtdienst is er tevens genoeg gelegenheid om via de moderne comunicatiemiddelen hun sociale contacten te onderhouden. Daarbij wordt je er ook nog extra voor betaald.

 7. Zo kun je zien dat oudere mensen van een nood een deugd maken (bio ritme). ik vind wel dat het financieel aantrekkelijk moet zijn, ook voor jongeren dan komt men vanzelf wel. we hebben nu eenmaal een 24 uurs economie.en het is niet iedere iedere week-end toch ,dat mag volgens de wet niet eens. 7dagen op en 7dagen af. en in overleg.

 8. Vergeten we dat we van diezelfde jongeren verwachten dat ze een studie van 40 uur per week doen? Vind het helemaal niet raar dat ze liever niet ’s nachts werken. Dat doe je zelf toch ook niet na een 40-urige werkweek??

 9. Past wel in het beeld van ‘de patatgeneratie’ met ouders die vaak wel bijspringen zodat de kids het toch zo goed mogelijk hebben. Stappen kost toch ook geld lijkt me? Huidige generatie jongeren realiseert zich nog niet dat o.a. door internationale concurrentie ze veel harder voor hun centen zullen moeten gaan knokken dan hun ouders.E?n deel van hen legt inderdaad nog wel heel erg de nadruk op de balans priv? werk.