Inzet van arbeidsgehandicapte goedkoper voor kleine werkgevers

0

Kleine bedrijven krijgen straks extra financiële ondersteuning als zij een werknemer met een arbeidsbeperking inhuren. Dat zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken deze week bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, meldden ingewijden aan het FD.

Op dit moment kunnen bedrijven maximaal € 7000 aan premies aftrekken wanneer zij een arbeidsgehandicapte in dienst nemen. Maar omdat kleine werkgevers minder premies afdragen, kunnen zij deze tegemoetkoming niet volledig verzilveren.

Kleine werkgevers
Oppositiepartij SGP vindt dat juist de kleinere bedrijven zo’n extra financiële ondersteuning nodig hebben wanneer zij een medewerker met een arbeidshandicap inhuren. Daarom pleit SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf ervoor dat ook deze kleine werkgevers gebruik kunnen maken van de fiscale aftrek.

‘Als we echt meer werknemers met een arbeidsbeperking in reguliere banen aan de slag willen, hebben we kleine werkgevers hard nodig’, zegt Dijkgraaf. Volgens hem zijn deze werkgevers best bereid hun verantwoordelijkheid te nemen als er financieel iets tegenover staat. ‘Die tegemoetkoming is nu vaak te beperkt. De overheid laat daardoor kansen liggen.’

Steun kabinet
Bronnen dicht bij het kabinet zeggen dat Asscher de regels voor de fiscale premieaftrek inderdaad wil veranderen. Daardoor wordt de maximale tegemoetkoming van € 7000 straks wèl bereikbaar voor de 70% van alle Nederlandse bedrijven, die nu nog niet voor de maximale aftrek in aanmerking komen. Dijkgraaf: ‘Slechts 5% van de kleine bedrijven heeft nu een arbeidsgehandicapte aan het werk, mede vanwege de beperkte premieaftrek. Het helpt geweldig als de regeling wordt aangepast. Die betaalt zichzelf terug, want werkgevers betalen een veelvoud van die € 7000 aan het Rijk aan loonbelasting en andere premies.’

Vooralsnog zijn arbeidsgehandicapten soms nog moeilijk te vinden. Dit omdat sommige gemeenten de bestanden nog niet op orde hebben. Werkgevers ergeren zich hier flink aan, want dit maakt een goede uitvoering van de Quotumwet moeilijk.

Bron: FD.nl

Lees ook: Quotum en boeteregeling Participatiewet en Invoeringswet Participatiewet aangenomen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.