Investeren in employability werknemers is een must

0

Niet voor het eerst moet een werkgever achteraf een vergoeding betalen als hij niet heeft geïnvesteerd in de employability van een werknemer. In dit geval mocht de vergoeding worden uitbetaald als bijzonder loon of als een kostenvergoeding bij daadwerkelijke besteding aan inzetbaarheid of outplacement.

De situatie

Een medewerkster bij een bloemenzaak wordt na 24 jaar  met toestemming van het UWV  ontslagen wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Ze had een contract voor 18 uur per week en een maandsalaris van 807,30 euro. Ze vindt dat haar ontslag kennelijk onredelijk is. Ze verwijt de werkgever dat hij haar ontslagen heeft onder valse voorwendselen: er was helemaal geen economische noodzaak om haar te ontslaan. Daarnaast zijn de gevolgen van het ontslag voor haar te ernstig vergeleken met het belang van de werkgever bij het ontslag: ze is 42 jaar, heeft een slechte arbeidsmarktpositie, eenzijdige werkervaring en het gaat slecht in de bloemenbranche. Op www.hoelangwerkloos.nl heeft ze uitgerekend dat ze naar verwachting 24 maanden werkloos zal zijn, en daarop is de vergoeding die ze nu vraagt wegens kennelijk onredelijk ontslag gebaseerd: 7.096,75 euro.

Bij de rechter
De rechter oordeelt  met een verwijzing naar het oordeel van het UWV  dat de bedrijfseconomische noodzaak voldoende duidelijk is. En daarmee is het geen ontslag onder valse voorwendselen. Maar het ontslag is wel kennelijk onredelijk en de werkneemster krijgt een vergoeding mee.

Geen begeleiding van werk naar werk
De werkgever heeft niet genoeg rekening gehouden met de omstandigheden waar de werkneemster, na een behoorlijk eenzijdige loopbaan, in terechtkwam. Er was geen outplacementtraject of begeleiding van werk naar werk toen duidelijk werd dat het ontslag eraan zat te komen. Ook heeft de werkgever tijdens het dienstverband niet geïnvesteerd in de inzetbaarheid van de werkneemster.

Aan de andere kant heeft de werkneemster geen inzicht gegeven in haar daadwerkelijke situatie op de arbeidsmarkt en haar inkomsten na het einde van het dienstverband. Ook de uitkomst van www.hoelangwerkloos.nl heeft ze niet toegespitst op haar persoonlijke situatie.

Het oordeel
De rechter vindt dat de werkneemster recht heeft op een schadevergoeding van 3.500 euro. Dat bedrag is gebaseerd op redelijke kosten voor een professionele training, aanvulling scholing of outplacementbegeleiding. De rechter vult daarbij aan dat het bedrag mag worden uitgekeerd als bijzonder loon of  als het werkelijk besteed wordt  als een vergoeding op declaratiebasis.

 

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:RBLIM:2015:3671. Datum uitspraak: 6 mei 2015

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.