Interne markt Europa nog steeds belemmerd

0

De grondslag aan de idee ‘Europa’ is dat alle burgers en bedrijven zich overal vrij kunnen bewegen. Toch is dat nog steeds niet altijd helemaal het geval.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie naar de 20 meest voorkomende problemen op de interne markt.

Uit de meest recente Eurobarometer-enquête over de interne markt blijkt dat Europese burgers over het algemeen tevreden zijn over de mogelijkheden die de interne markt hen biedt. Vooral met betrekking tot een grotere keuze aan producten (74%), meer banen (52%) en eerlijke concurrentie (47%). Aan de andere kant wordt de interne markt beschouwd als iets wat alleen in het voordeel is van grote ondernemingen (62%), zorgt voor slechtere arbeidsomstandigheden (51%) en niet bedoeld is voor arme en achtergestelde mensen (53%).

In het buitenland werken

28% van de respondenten overweegt in de toekomst in het buitenland te gaan werken. Toch ervaren veel van hen nog steeds moeilijkheden wanneer ze elders aan de slag willen. Dat komt onder meer omdat de systemen van verschillende landen niet goed op elkaar aansluiten.
Een voorbeeld is de sociale zekerheid in verschillende landen. Die systemen verschillen van elkaar, coördinatie ontbreekt soms nog tussen landen. Daardoor betaalt een Nederlander die in België aan de slag wil mogelijk dubbele premies. Voor werkgevers is het daardoor lastig om talenten over te halen in een ander land aan de slag te gaan: werknemers willen er het liefst niet op achteruit gaan doordat de systemen slecht op elkaar aansluiten.

Oplossing niet altijd duidelijk

De oorzaak van dit probleem is volgens de Europese Commissie drieledig, zegt Karin van den Brand van Europa decentraal (het kenniscentrum voor Europees recht en beleid voor decentrale overheden): ‘Burgers zijn niet altijd goed voorgelicht over de geldende regels en rechten, Europese regels zijn niet altijd goed omgezet naar nationale regels en soms ontbreken de regels gewoon omdat Europa niet bevoegd is.´
Een snelle oplossing is dan ook niet altijd voorhanden. Europa gaat landen aansporen om beter samen te werken en betere voorlichting te geven. Maar de regels Europa-breed op elkaar afstemmen, zit er voorlopig niet in. Dan moeten landen meer bevoegdheden gaan overdragen aan Europa en dat zal niet zo snel gebeuren.

Erkenning van beroepskwalificaties

Ook het erkennen van beroepskwalificaties is een heikel punt. Soms zijn die eisen natuurlijk goed: als een Poolse arts hier komt werken, wil je zeker weten dat hij net zo goed is als een Nederlandse. Maar voor andere beroepsgroepen is de meerwaarde van de eisen niet altijd duidelijk. Momenteel wordt de richtlijn beroepskwalificatie dan ook herzien.
Voor de overheid (van lagere tot hogere overheden) bestaat een systeem om diploma’s en referenties van buitenlandse sollicitanten te controleren, zegt Van den Brand: ‘Je kunt in een computer dus opzoeken of een diploma uit Hongarije wel echt is. En als dat nodig is, gaat een Hongaarse ambtenaar daar achteraan.´
Voor bedrijven zou zo´n systeem ook handig zijn, vooralsnog bestaat dat niet.

Aanbesteden

Eén van de andere aangekaarte problemen is dat bedrijven vaak niet deelnemen aan buitenlandse aanbestedingen omdat de regelgeving hen ontmoedigt. De Europese Commissie komt begin volgend jaar met een voorstel voor nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Hierdoor moet dit probleem verminderen.
De bron van al deze regels is doorgaans de wens om iedereen een eerlijke kans wil geven. Daardoor kunnen geen corruptie en vriendjespolitiek voorkomen. Maar wil je die eerlijkheid afdwingen, dan heb je regels nodig.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Bronnen:
> Europa-nu
> Nieuwsbericht Europese Commissie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.