ING schrapt 2350 banen

4

ING schrapt 1350 banen bij zijn Nederlandse verzekeraar Nationale-Nederlanden. Bij het internationaal opererende onderdeel Commercial Banking verdwijnen 1000 arbeidsplaatsen, vooral in Europa.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Bij ING werken wereldwijd circa 87.000 mensen. De Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt, telt ongeveer 12.000 werknemers. Bij Commercial Banking werken wereldwijd 10.500 mensen. Het banenverlies daar valt vooral in Europa.

ING wil met de ingreep bij Nationale-Nederlanden een kostenbesparing van 200 miljoen euro halen vanaf 2014. Bij Commercial Banking, dat zich terugtrekt uit een aantal landen die niet tot de thuismarkten van ING behoren, moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen euro zijn verlaagd.

,,Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen”, zei topman Jan Hommen. Hij zei dat de ingrepen echter noodzakelijk zijn om het bedrijf op de langere termijn sterker te maken.

De bank- en verzekeringsactiviteiten van ING moeten in de toekomst worden gesplitst. In het kader van die operatie en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten is het volgens Hommen van belang dat de ,,wendbaarheid” van beide takken wordt vergroot.

De Europese Commissie dwingt ING tot de opsplitsing omdat het in 2008 en 2009 staatssteun ontving. Het concern is nog met de Europese Commissie in gesprek over mogelijke aanpassingen van zijn herstructureringsplan. Hommen zei dat daarbij ,,goede vorderingen” zijn gemaakt, maar kon niet voorspellen wanneer de gesprekken zullen worden afgerond.

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat daalde met ruim een derde tot 719 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen lag ruim een vijfde lager dan vorig jaar op 1,065 miljard euro.

Het bank- en verzekeringsconcern slaagde er in het derde kwartaal in de kernkapitaalratio (core tier 1) op te voeren tot 12,1 procent. Het speelde onder meer nieuw kapitaal vrij door de verkoop van buitenlandse onderdelen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Antonio Rubio op

    Het is erg pijnkijk voor alle betrokkenen.
    Ik hoop dat de nieuwe teams die hierdoor gaan ontstaan met visie worden geleid naar hun nieuwe toekomst.

  2. Dit slaat nergens op. Bij NN doen ze over de beantwoording van een simple brief al 2 maanden. Het is weer aandeelhouderspekkerij en die topman kijkt alleen maar naar zijn sakaris en bonus. Kennelijk dus werk genoeg daar.

  3. Krasse Antje op

    Alles draait alleen maar om geld. Mensen zijn maar nummertjes waar je een streepje door kan zetten. Wanneer gaan we toch eens met minder genoegen nemen.

  4. Triest dat een concern dat nog steeds zoveel winst maakt meent te moeten gaan reorganiseren, om het bedrijf “op de langere termijn sterker te maken”. Nog nooit zo’n slechte smoes gehoord. Het is puur de angst van de topbestuurders (de graai-elite) dat hun beloningen wel eens lager zouden kunnen gaan uitvallen. Dat vele “normale” werknemers nu hun baan verliezen, lijkt niet belangrijk.