ING beperkt bonus top

0

ING beperkt de variabele beloning van de top. De bestuurders krijgen vanaf dit jaar een bonus van maximaal één jaarsalaris.

Woensdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers presenteerde bestuursvoorzitter Jan Hommen het nieuwe beloningsbeleid.

De bestuursvoorzitter krijgt zelf een basissalaris van ongeveer 1,35 miljoen euro, gelijk aan wat het salaris was. De andere bestuurders krijgen een salarisverhoging met 13 procent tot 750.000 euro. De bank en verzekeraar gaat het voorstel in april voorleggen aan de aandeelhouders.

Volgens Hommen is het nieuwe beleid volledig in lijn met de Code Banken. Hij stelde dat de totale beloning onder het nieuwe beleid flink minder is dan die van vergelijkbare Europese financiële concerns.

ING betaalt zijn werknemers over 2009 in totaal 520 miljoen euro aan bonussen. Daarvan wordt 330 miljoen euro nu contant uitbetaald. Vorig jaar leidde het nieuws dat ING over 2008 voor enkele honderden miljoenen aan variabele beloning betaalde, nog tot grote onrust binnen de politiek. Hommen noemde het bonusbedrag over dit jaar bescheiden in vergelijking met andere banken.

Er is nog geen nieuw beloningsbeleid voor andere werknemers van ING, zoals de handelaren en de hogere managementlagen.

In een schriftelijke reactie liet vakbond CNV Dienstenbond weten een dubbel gevoel te hebben bij het beloningsvoorstel. ‘CNV betreurt de gedeeltelijke compensatie die ING regelt in de vorm van een verhoging van het vaste salaris.’

FNV Bondgenoten vond het nieuwe beleid een stap in de goede richting. De vakbond zou echter graag zien dat de top van een onderneming een salaris heeft dat niet meer dan twintig keer zo groot is als het laagste inkomen in dat concern. ‘Wij gaan ervan uit dat ze, als ze in de toekomst bij het splitsen van de bank en verzekeraar kleiner worden, nog een forse stap in de door ons gewenste richting zullen zetten’, aldus de FNV.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.