In vijf vestigingen Media Markt geheime camera’s

0

Media Markt heeft in vijf vestigingen in Nederland personeelsleden met geheime camera’s gefilmd. De FNV kaartte woensdag aan dat dat gebeurde in Leeuwarden, maar het blijkt ook het geval in Amersfoort, Zaandam, Hoofddorp en Heerhugowaard.

Dat heeft het bedrijf aan ANP laten weten. Het personeel was niet op de hoogte. Dat is volgens de wet niet toegestaan.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf kende Media Markt de wetten over het gebruik van verborgen camera’s niet. Media Markt zegt dat de beelden gebruikt worden voor ,,interne trainingsdoeleinden”.
De winkelketen laat weten dat de beelden inmiddels zijn gewist. Volgens de woordvoerder reageerde het personeel positief op de opnames. Media Markt is dan ook verbaasd over de uitlatingen van personeelsleden in de media. ,,Bij ons heeft niemand zich gemeld”, aldus de woordvoerder. Een medewerker, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, zegt zich wel zorgen te maken. ,,We weten niet of we alle beelden hebben gezien die er zijn gemaakt.”
Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mag een personeelslid alleen worden gefilmd als er een vermoeden is van fraude of diefstal. Deze actie moet dan vooraf worden gemeld bij het college. Het CBP heeft geen melding gehad van de vestiging in Leeuwarden.
Vakbond FNV Bondgenoten zegt dat Media Markt ,,zich diep moet schamen als het de wetten over verborgen camera’s niet weet”. Bestuurslid Gea Lotterman van FNV Bondgenoten noemt de reactie van de keten dan ook ,,een broodjeaapverhaal”. FNV Bondgenoten beraadt zich nog op eventuele stappen tegen Media Markt.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.