IMF hamert op banen en groei

0

Nu de wereldeconomie uit de acute gevarenzone lijkt te zijn gekomen moeten landen hun aandacht richten op het aanjagen van economische groei en het creëren van banen. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag na afloop van de traditionele voorjaarsvergadering.

,,Er is herstel zichtbaar, maar de groei van de economie en de werkgelegenheid is nog altijd te zwak”, concludeerden de lidstaten van het IMF in hun slotverklaring. ,,In alle regio’s zijn banen het belangrijkste probleem”, voegde IMF-president Christine Lagarde er in een toelichting aan toe. ,,We moeten alles gebruiken wat werkt om banen te creëren.”

Daarbij gaat het volgens haar vooral om structurele hervormingen die de arbeidsmarkt verbeteren. Daarnaast moeten er geloofwaardige plannen komen om overheidsfinanciën op termijn op orde te brengen en moeten centrale banken de rente laag houden en andere maatregelen nemen om de economie te ondersteunen.

Die mix moet helpen het vertrouwen van markten en bevolkingen te herstellen, stelde de Singaporese voorzitter van de vergaderingen, Tharman Shanmugaratman. ,,Vertrouwen is momenteel de meest schaarse grondstof. Dat moet worden herwonnen met een geloofwaardige strategie voor de middellange termijn, zodat er op korte termijn meer flexibiliteit in het beleid kan worden aangebracht.”

Bezuinigingen zouden zich vooral moeten richten op het herstellen van de overheidsfinanciën op de middellange termijn. Dat geldt zowel voor de eurolanden als voor de Verenigde Staten en Japan, die nog altijd duidelijk moeten maken hoe ze over enkele jaren hun enorme staatsschuld denken te kunnen verkleinen.

Het IMF gaf verder aan meer onderzoek te zullen doen naar de manieren waarop het ongekend losse monetaire beleid dat in grote delen van de wereld wordt gevoerd kan worden afgebouwd. ,,Dat beleid is nu passend”, benadrukte Lagarde. ,,Maar we maken ons zorgen over de gevolgen ervan voor andere landen en over wat er gebeurt als het beleid wordt teruggedraaid.”

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.