Illegale mbo-scholier mag stage gaan lopen

0

Illegale mbo-scholieren kunnen zonder problemen stage gaan lopen. Het kabinet gaat dit mogelijk maken.

Dat zei minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

In zijn vorige functie als wethouder in Amsterdam kwam hij hard in aanvaring met de toenmalige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD), over dit onderwerp. Asscher liet tegen de zin van de bewindsman illegale mbo-scholieren in de hoofdstad stage lopen. Kamp dreigde met boetes als hieraan geen einde zou komen.

Maar in mei oordeelde een rechter in Den Haag dat een illegale mbo-scholier recht heeft op stage. Daarop ging de Staat in hoger beroep. Eerder had al een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter de wethouder geschaard en gevraagd om een stage voor illegalen wel mogelijk te maken.

Asscher gaat dit hoger beroep intrekken. Op 1 juli treedt de nieuwe regelgeving in werking. Tot die datum zal de Inspectie SZW de huidige praktijk voortzetten en geen boetes uitdelen.

Kamp blijft volgens Asscher ,,fel op het onderwerp”, maar ,,we zijn het eens geworden dat dit dus geen werk is maar onderwijs”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.