Iets meer mensen met beperking aan het werk

0

Bedrijven in de sociale werkvoorziening hebben vorig jaar 900 mensen extra bij gewone werkgevers geplaatst. In totaal werkten 35.400 mensen met een beperking bij deze werkgevers, het overgrote deel via detachering. Dat blijkt uit gepubliceerde branchecijfers van de sector.

Het percentage zogeheten WSW’ers (Wet Sociale Werkvoorziening) dat via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers aan de slag is gegaan is in acht jaar gestegen van 19 tot 34 procent. Wsw’ers zijn mensen die vanwege een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking niet het minimumloon kunnen verdienen.

Volgens Cedris, de organisatie van de sociale werkplaatsen, is detachering een succesvolle manier om mensen met een beperking aan de slag te helpen bij gewone bedrijven. Het formele werkgeverschap ligt bij het sociale werkbedrijf. De laatste zorgt voor de begeleiding en administratieve rompslomp, terwijl de ondernemer een inleenvergoeding moet betalen.

Maar volgens Cedris-voorzitter Job Cohen hebben veel gemeenten in Nederland nog niet besloten of ze volgend jaar gehandicapten bij gewone bedrijven gaan plaatsen. ,,Daar maak ik mij grote zorgen over. Er is toegezegd dat er 125.000 banen moeten komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Detacheringen zijn van cruciaal belang om dat aantal te halen”, aldus Cohen.

Bron:ANP

Lees ook: 35 miljoen voor Participatiewet

Lees meer over:

Over Auteur